FunX

Alessio Cuomo maakte documentaire over Rudi Dekkers: "Het is echt een overlever"

foto: YouTube: Videoland
  1. Newschevron right
  2. Alessio Cuomo maakte documentaire over Rudi Dekkers: "Het is echt een overlever"

Het is vandaag precies 20 jaar geleden dat de aanslagen van 9/11 plaatsvonden. Een gebeurtenis die de wereld veranderde, maar ook het leven van Rudi Dekkers. Hij gaf twee van de kapers vliegles, zonder dat hij wist dat zij uiteindelijk in de Twin Towers zouden vliegen. Alessio Cuomo maakte een documentaire over Rudi en vertelt erover bij Sander: "Er zijn drieduizend doden gevallen en dat achtervolgt je toch als je daar een soort van betrokken bij bent geweest."

Kleurrijk figuur

Alessio omschrijft Rudi als een kleurrijk figuur. "Ik heb natuurlijk met hem gefilmd dus ik heb wel een beetje een beeld van hem gekregen", vertelt Alessio. "Het is echt een overlever die gewoon zijn hele leven op zoek is geweest naar succes, wat hij ook heeft gevonden in Amerika. Daar had hij een vrij succesvolle vliegschool. Totdat die kapers, zonder dat hij dat wist natuurlijk, bij hem aanklopten. Toen heeft zijn hele leven een totaal andere wending genomen."

Quote

Na 9/11 heel slecht met hem gegaan.

Alessio

Neergezet als 'bad guy'

Ondanks dat Rudi niet wist wat de twee kapers van plan waren, werd hij, vooral in Amerika, echt als een 'bad guy' neergezet. "Vooral conservatieve Amerikanen verweten hem echt dat ze een terrorist hadden leren vliegen, wat natuurlijk nergens op slaat", zegt Alessio. "Ook de FBI heeft het onderzocht en geconcludeerd dat er geen enkele aanwijzing is dat hij er iets mee te maken heeft. Toch werd hij zo gezien en is het daarna heel slecht met hem gegaan."

Nederland ontvlucht

De documentairemaker vroeg zich in eerste instantie af hoe zo'n gebeurtenis zoveel effect kan hebben gehad op één iemand. "Maar toen zagen we al heel snel dat er veel meer aan de hand was. Sowieso zijn er ook heel veel complotdenkers die denken dat, omdat er twee Nederlandse vliegschoolhouders naast elkaar zaten, die Nederlanders wel connecties met Al-Qaeda moesten hebben."

Momenteel verblijft Rudi op de Dominicaanse Republiek, nadat hij Nederland ontvluchtte vanwege drugssmokkel. "Omdat hij gewoon niet kon overleven", vertelt Alessio. "Hij is toen op Schiphol opgepakt, maar daarna op verlof het land uit gevlucht."

'9/11 blijft hem achtervolgen'

Volgens Alessio gaat het nu wat beter met Rudi, ook al blijven de gebeurtenissen van 9/11 hem achtervolgen: "Er zijn drieduizend doden gevallen en dat achtervolgt je toch als je daar een soort van betrokken bij bent geweest. Het gaat niet fantastisch met hem, maar hij probeert zijn leven weer op te bouwen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie