FunX

Het is lente en dus is break-up season begonnen

  1. Newschevron right
  2. Het is lente en dus is break-up season begonnen

Als je uit je raam kijkt is het nog even moeilijk te geloven, maar het is weer lente! Dat betekent langer licht, fluitende vogels, mooie bloesems en warmere temperaturen. Maar... het betekent ook het begin van break-up season. In de lente schijnen namelijk de meeste relaties te sneuvelen.

Een Engelse datajournalist onderzocht in 2010 duizenden Facebookaccounts en zag in het voorjaar een toename van Facebook break-ups. Veel statussen werden in de lente op 'vrijgezel' gezet. Maar waarom eigenlijk?

Vernieuwing

Fernando vroeg aan relatie-expert Michelle van den Berghe waarom de lente voor veel relaties het einde betekent. "In het voorjaar heb je zin om alles te vernieuwen, je wil je beter in je vel voelen", vertelt Michelle. Het is eigenlijk te vergelijken met de grote voorjaarsschoonmaak. Je gaat ook kritisch naar je relatie kijken.

"De trend die we zien is dat de mensen rondom kerst nieuwe doelen gaan stellen. Een paar maanden later, rond het begin van de lente, vragen ze zich af of het ook daadwerkelijk beter is geworden de afgelopen maanden."

Vrijheid blijheid

Psycholoog Dr. Danielle Forshee heeft een andere verklaring. Volgens haar is de lente een uncuffing season, oftewel het seizoen waarin je je relatie uitmaakt om in de zomermaanden helemaal vrij te zijn. In de Cosmopolitan vertelt ze waarom je in de warme maanden minder behoefte aan een vaste relatie hebt, dan in de koude maanden.

"Naarmate de zon meer gaat schijnen produceert het brein minder melatonine en meer serotonine, waardoor je je gelukkiger voelt. Je hebt dan misschien niet zo'n behoefte om bij iemand anders te zijn om je veilig en gelukkig te voelen."

Ster advertentie
Ster advertentie