FunX

Julia (17) maakt documentaire over haar klompvoet: "Mijn rechtervoet is drie maten kleiner dan mijn linkervoet"

foto: Privéfoto
  1. Newschevron right
  2. Julia (17) maakt documentaire over haar klompvoet: "Mijn rechtervoet is drie maten kleiner dan mijn linkervoet"

Veel scholieren zullen uit schaamte niet snel een profielwerkstuk maken over hun afwijkingen. Dat geldt echter niet voor de 17-jarige Julia die een profielwerkstuk heeft gemaakt over haar klompvoet. Sterker nog, ze heeft zelfs een documentaire gemaakt over haar afwijking en wat voor impact dit op haar leven heeft. In Jouw Stad vertelde ze meer over de docu Ik en mijn klompvoet.

Julia (17) maakt documentaire over haar klompvoet: "Mijn rechtervoet is drie maten kleiner dan mijn linkervoet"

Wat is een klompvoet?

Een klompvoet is een aangeboren afwijking van de stand van de voet(en). Over het algemeen is de voet naar beneden gericht en wijzen de tenen naar het andere been. Dat was ook bij Julia het geval, maar na vele behandelingen hebben artsen het voor elkaar gekregen om haar de stand van haar voet te corrigeren. "Het enige verschil is nu eigenlijk het verschil in maat", vertelt Julia. "Mijn rechtervoet is nu drie maten kleiner dan mijn linkervoet. De afwijking zelf is velen malen erger, maar door middel van behandelingen hebben ze geprobeerd dat te corrigeren naar een zoveel mogelijk normale voet."

Iets simpels als nieuwe schoenen kopen was tot voor kort een groot probleem voor Julia. Zo vertelt ze dat ze extra geld moest neertellen om twee paar schoenen te kopen. "Nu heb ik gelukkig op mijn zooltjes die ik in mijn schoenen leg een verlengstuk aan de bovenkant, waardoor het maatverschil opgelost wordt. Dat was voor mij echt een werelduitvinding, want het scheelt een heleboel geld."

Tijd voor een documentaire

Julia wilde al langer openlijk praten over haar afwijking, maar zag daar van af, totdat ze in het derde leerjaar op de middelbare school hoorde dat ze in het zesde jaar een profielwerkstuk moest maken. Toen is het balletje gaan rollen. "Sinds mijn achtste was ik wel altijd bewust van mijn klompvoet en sindsdien heb ik ook altijd mijn verhaal willen vertellen. Echter is het wel een medisch verhaal, wat voor jonge kinderen vaak lastig te begrijpen is. In het derde leerjaar hoorde ik over het profielwerkstuk en toen had ik zoiets van: dat is het moment waarop ik de docu uit kan gaan brengen."

Quote

Elke kans die je krijgt, moet je pakken en wees gewoon trots op jezelf.

Julia (17)

"Het is echt overweldigend"

De documentaire is inmiddels anderhalve week uit en de reacties die Julia ontving zijn veelal lovend. Desondanks waren er ook veel mensen in haar directe omgeving die verbaasd reageerden. "Sommige mensen die mij persoonlijk kennen, wisten het niet eens. Het is natuurlijk niet iets wat ik zomaar vertel. Daarnaast reageerden veel mensen die in hetzelfde schuitje als ik zitten super positief. Het is echt overweldigend."

Geen schaamte

Hoewel velen een afwijking als een probleem zien, is Julia juist trots op haar klompvoet en wil ze anderen meegeven om zich niet te schamen voor hun afwijkingen. "Elke kans die je krijgt, moet je pakken en wees gewoon trots op jezelf. Probeer zoveel mogelijk te doen als je kan. Dat heeft mij in elk geval veel geholpen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie