FunX

Myrthe heeft een borderline persoonlijkheidsstoornis: "Mensen denken dat we monsters zijn"

foto: Myrthe Pellemans
  1. Newschevron right
  2. Myrthe heeft een borderline persoonlijkheidsstoornis: "Mensen denken dat we monsters zijn"

Myrthe (26) werd op relatief late leeftijd gediagnosticeerd met een borderline persoonlijkheidsstoornis. Hierdoor heeft ze niet direct de juiste professionele hulp gekregen en voelde ze zich jarenlang onbegrepen. In een interview met FunX vertelt ze over de invloed van borderline op haar leven en hoe ze zich nu zelf inzet om anderen te helpen.

Borderline persoonlijkheidsstoornis

Myrthe werd op 25-jarige leeftijd gediagnosticeerd met een borderline persoonlijkheidsstoornis. Hoewel ze op late leeftijd de diagnose kreeg, heeft ze hier wel haar hele leven lang last van gehad. Zo heeft Myrthe moeite met het reguleren van haar emoties en kampt ze met depressieve en suïcidale gedachten. Ze vertelt dat dit vooral tijdens de puberteit erg zwaar was. "Ik was echt de duivel zelf en maakte het mijn ouders heel moeilijk. Ik wilde niet luisteren en deed waar ik zelf zin in had. Zo kwam ik in contact met oudere mannen en ging ik om met de verkeerde mensen die veel drugs en alcohol gebruikten. Daardoor dronk ik zelf ook veel alcohol en reageerde ik snel explosief. Mijn suïcidale gedachten en depressie waren toen bijzonder hevig."

Myrthe ervaarde die tijd ook als erg moeilijk, omdat ze geen duidelijke reden kreeg van wat er met haar aan de hand was. Er zijn volgens haar namelijk binnen het zorgsysteem, maar ook de maatschappij veel misconcepties over een borderline persoonlijkheidsstoornis. "Mensen denken dat we gekken, monsters of psychopaten zijn. Dit is helemaal niet waar." Dit zorgde ervoor dat anderen, maar ook zijzelf, geen begrip voor haar hadden. "Het probleem was dat men mij vooral als moeilijk zag zonder een duidelijke diagnose. Hierdoor kon ik niet echt goed geholpen worden en had ik het gevoel dat ik nergens bij hoorde en niemand mij begreep."

Hulp bij depressie

Heb jij last van een depressie of andere psychische problemen? Het is heel belangrijk om hierover te praten. Neem contact op met Mind Korrelatie. Zij zijn maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 21.00 bereikbaar via 0900-1450. Je kunt ook chatten, mailen of WhatsAppen voor advies en hulp via mindkorrelatie.nl.

Zelfmoordpreventie

Denk je aan zelfbeschadiging, zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via 113.nl, bel 113 of via het gratis nummer 0800-0113.

Persoonlijkheidskenmerken

Nu Myrthe een diagnose heeft, kan ze duidelijk zien dat ze toentertijd alle persoonlijkheidskenmerken die bij de stoornis horen, kon afstrepen. "Ik heb altijd moeite gehad met emotieregulatie, dus waar iemand heel verdrietig van kan raken, voelt voor mij bijna alsof ik doodga. Boosheid ervaar ik ook als heel heftig, omdat het zwart voor mijn ogen wordt en ik geen controle meer heb over wat ik doe." Daarnaast kampt ze met impulsief en roekeloos gedrag, extreme verlatingsangst en een chronisch gevoel van leegte. "Ik heb eigenlijk mijn hele leven lang al last van depressieve episodes. In de puberteit kraste ik ook op mijn lichaam en dreigde ik vaak dat ik mezelf iets aan ging doen."

Doordat er zo weinig begrip voor Myrthe's gedrag was, voelde ze zich ontzettend in de steek gelaten door het zorgsysteem. Dit resulteerde in een lange zoektocht naar passende hulp.

Trauma

Tijdens dit proces van zelfonderzoek leerde Myrthe zo'n vier jaar geleden dat ze als jong meisje seksueel misbruikt is. Dit trauma was zo hevig dat haar brein dit altijd heeft verdrongen. Deze inzichten hielpen haar ook de kern van haar andere problemen te begrijpen. Borderline komt namelijk vaak voort uit trauma en dit trauma is dan ook een enorme trigger voor haar. "Ik raak enorm getriggerd als mannen ongepast gedrag naar mij vertonen of een bepaalde manier kijken. Er zijn twee reacties die ik dan heb. Zo kan ik freezen en ga ik helemaal in mijn hoofd zitten. Of ik kan fysiek geweld uiten."

Door achter dit trauma te komen maar ook eindelijk gediagnosticeerd te worden, kreeg ze meer kennis over zichzelf. Ondanks dat ze nog steeds moeite heeft met het reguleren van haar emoties, maar kan het nu wel een plek geven. "Ik weet dat ik niet 'gek' ben. Door mijn diagnose te krijgen, heb ik het idee dat ik sterker ben geworden en ook anderen hiermee kan helpen."

Hulp bij seksueel misbruik

Ben jij slachtoffer van seksueel misbruik of seksuele uitbuiting en heb je hulp nodig?

Centrum Seksueel Geweld biedt professionele hulp aan iedereen die een ongewenste seksuele ervaring heeft meegemaakt. Ook kun je terecht bij Slachtofferhulp. Zij kunnen je emotionele ondersteuning bieden of helpen bij het doen van aangifte. Ook vind je hier een community waar je met lotgenoten kunt praten.

Quote

"Ik hoop verandering te kunnen brengen."

Zelf in de zorg

Myrthe werkt zelf ook in het zorgveld als psychosociaal therapeut en heeft haar persoonlijkheidsstoornis omgezet in iets positiefs. "Ik zie het niet als een beperking maar juist als een kracht. Zelf ben ik mijn vertrouwen in het zorgsysteem verloren en omdat ik ook borderline heb, kan ik mij heel goed in mijn cliënten verplaatsen. Er zijn gigantische wachtlijsten bij het GGZ en vaak krijg je dan nog steeds niet eens de hulp die je echt nodig hebt. Ik wil daar een verandering in brengen."

Ze hoopt dit te bereiken door een brug te slaan tussen reguliere en alternatieve gezondheidszorg. "Ik denk dat we er zo voor kunnen zorgen dat de wachtlijsten minder lang worden en mensen betere hulp krijgen. Zo werk ik bijvoorbeeld binnen mijn praktijk met hypnotherapie, waarbij je via je onderbewustzijn gaat werken aan je trauma's. Door deze verschillende manier van zorg bij elkaar te brengen denk ik dat we veel meer mensen kunnen helpen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Respect voor elkaar

Myrthe's ambities hebben haar ook negatieve reacties opgeleverd. "Sommige denken dat ik mijn werk niet zou kunnen uitvoeren omdat ik borderline heb, terwijl dit mij juist enorm helpt."

Ze hoopt daarom dat deze vooroordelen verdwijnen en dat er meer respect gaat komen voor mensen met een persoonlijkheidsstoornis. "Terwijl we allemaal begrip hebben voor mensen met diabetes of andere lichamelijke ziektes, bestaat er nog steeds een groot stigma rondom psychische ziektes. We hebben allemaal een eigen verhaal, dus laten we hier meer rekening mee houden en elkaar minder veroordelen."

Ster advertentie
Ster advertentie