FunX

Moesha en Lisa helpen elkaar met mentale problemen: "Leren veel van elkaar"

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Moesha en Lisa helpen elkaar met mentale problemen: "Leren veel van elkaar"

Hoe ga je ermee om als een goede vriend of vriendin met mentale problemen zit? Hoe kan je diegene het best benaderen, of juist even niet? Moesha en Lisa zijn twee vriendinnen die samen in een instelling zitten. In de nieuwste Mental Health Club-aflevering vertellen de twee vriendinnen in gesprek met Tannaz onder andere over hoe zij elkaar helpen met hun mentale problemen.

Quote

Je kan het eigenlijk gewoon zien als een studentenhuis met meiden, maar dan met 24 uur begeleiding aanwezig.

Lisa

'Soort studentenhuis'

Moesha en Lisa zitten samen in een instelling vanwege hun mentale problemen. Volgens Moesha is zo'n instelling echter heel anders dan wat mensen zich er bij voorstellen. "Het is eigenlijk heel gezellig", zegt ze. "Mensen hebben heel veel vooroordelen erover en denken er heel veel van, maar het valt eigenlijk mee. Het is gewoon een huis waar je in woont en waar je begeleiding kan krijgen voor de problemen die je hebt." Lisa onderstreept dit: "Je kan het eigenlijk gewoon zien als een studentenhuis met meiden, maar dan met 24 uur begeleiding aanwezig."

Zowel Moesha als Lisa had er vanaf het begin geen moeite mee om naar een instelling te gaan. "Ik had er zeker zin in", zegt Moesha. "Ik heb altijd een moeilijke relatie gehad met mijn ouders en ik was heel blij dat ik naar een plek kon waar mensen er wel voor mij waren en tijd voor mij hadden. Daar had ik gewoon geluk mee.” Ook Lisa vond het eigenlijk alleen maar fijn. "Want thuis ging het bij mij niet meer en dus was ik heel blij om de steun en aandacht te krijgen die nodig waren."

Quote

We leren heel veel van elkaar.

Moesha

Vriendschap

Volgens Moesha hebben zij en Lisa erg veel aan elkaar. "We kennen elkaar gewoon echt door en door. Dat is in een hele korte tijd gebeurd. Ik heb er gewoon heel veel aan omdat zij me ook heel veel zelfkennis geeft en wat ik accepteer van haar, kan ik haar ook teruggeven. Dus we leren heel veel van elkaar", aldus Moesha, die toegeeft dat het wellicht ook heeft geholpen dat zij een beetje in hetzelfde schuitje zaten. "Ik denk het wel doordat wij een aantal dingen hetzelfde hebben meegemaakt.”

Hoe contact leggen?

Tannaz vraagt de twee vriendinnen hoe mensen het beste iemand kunnen benaderen als zij geen beste vrienden zijn. "Ik denk dat het tegenwoordig wel via WhatsApp gaat vooral", zegt Lisa. "Dat kan fijner zijn, maar het is ook wel lastig. Je kan een bericht sturen maar daar zit geen emotie bij. Je ziet niet het gezicht van iemand dus je weet niet hoe iemand het bedoelt."

Toch denkt Moesha dat het een makkelijke manier is als je het lastig vindt om iets face to face te bespreken. "Briefjes, WhatsApp berichtjes of bel diegene op, gewoon om te laten weten dat je er bent. Dat is het allerbelangrijkste wat je kunt doen."

Binnenvetten voorkomen

Gevoelens opkroppen is vaak niet het beste wat iemand kan doen. Toch is het soms lastig om dingen zomaar te delen. Lisa heeft daar een trucje voor. "Wat ik vaak deed, is het opschrijven en het dan aan iemand laten zien, want soms kon ik het niet echt zeggen, maar wel opschrijven. Dat voelt dan anders, of zo. Dus dat hielp mij wel heel vaak."

Ook Moesha heeft vaak het gevoel gehad dat zij niet haar ei kwijt kon. "Als ik heel eerlijk ben, was ik gewoon een enorme binnenvetter", lacht ze. "Dus ik zocht mensen niet echt op." Ze moet lachen omdat ze het achteraf eigenlijk een beetje stom vindt van zichzelf. "Anders had ik er misschien wel veel beter uit kunnen komen, of sneller, maar uiteindelijk is het wel gelukt. Ik ben dagbesteding gaan volgen en ook door met groepen te wonen, leer je toch mensen kennen. Met dagbesteding ben je gewoon bezig en ook daar zitten allemaal mensen die toch een raakvlak met je hebben. Gaandeweg heb ik daar wel hele goede vriendschappen en banden kunnen creëren."

Quote

Wat wij ook wel eens doen, is elkaar gewoon een knuffel geven.

Lisa

Tips

Moesha en Lisa geven beide aan dat het heel veel tijd kost voor hun behandelaren om het vertrouwen te winnen, waardoor zij persoonlijke dingen gaan delen. Als het een behandelaar al zoveel moeite kost, die ervoor heeft gestudeerd, wat voor tips zouden zij dan aan gewone vrienden van elkaar geven? "Altijd laten weten dat je er voor ze bent", zegt Moesha. "Maakt niet uit op welke manier. Je moet ze natuurlijk niet gaan stalken, maar ik zou gewoon een berichtje sturen en wachten tot diegene wil reageren. Want die gaat dan ook niet op een tweede of derde berichtje reageren. Geen contact afdwingen."

Volgens Lisa is luisteren heel belangrijk. "Luisteren zonder oordeel, want dat helpt juist niet", zegt ze. "Ga ook niet gelijk adviezen geven, want dat is vaak wat mensen doen, maar dat is eigenlijk helemaal niet handig. Dus inderdaad, stuur een kaartje of, wat wij ook wel eens doen, is elkaar gewoon een knuffel geven. Dan zeggen we niks, maar geven we elkaar gewoon een knuffel. Gewoon van: ‘Hey, ik ben er voor je’."

Benieuwd naar het hele verhaal?

Het hele gesprek tussen Tannaz, Moesha en Lisa is hieronder of via Spotify te beluisteren.

#18 - Check je mattie - FunX Mental Health Club

#openup

Van zondag 10 oktober, World Mental Health Day, tot en met vrijdag 15 oktober staat FunX in het teken van de #openup-week. Deze week is bedoeld om jongeren te stimuleren open te zijn over hun psychische klachten en is een samenwerking tussen NPO FunX, NPO 3 en NPO 3FM op initiatief van MIND en HUMAN. Je kunt alle verhalen hier checken!

Ster advertentie
Ster advertentie