FunX

DØS raakte zichzelf kwijt door socialmediastress: "Muziek maken lukte niet meer"

foto: Instagram: @dosdademon
  1. Newschevron right
  2. DØS raakte zichzelf kwijt door socialmediastress: "Muziek maken lukte niet meer"

Social media: we kunnen het bijna niet meer uit onze levens wegdenken. Veel mensen willen relevant blijven door veel te posten. Daardoor kan je aardig wat druk ervaren en soms niet goed meer presteren. Datzelfde maakte DØS mee na het winnen van FunX Talent. In de FunX Mental Health Club-podcast besprak Tannaz het fenomeen socialmediastress met DØS en psycholoog Hanan Haddouch.

Quote

We leven in een prestatiemaatschappij waarin we gevoelig zijn voor nummers, zoals bijvoorbeeld het aantal likes op een post.

Psycholoog Hanan

Druk

DØS weet maar al te goed hoe het is om socialmediastress te ervaren. Na het winnen van FunX Talent in 2019 voelde hij dan ook ontzettend veel prestatiedruk. "Je hebt het gevoel dat iedereen naar je kijkt en dat je dus moet presteren", vertelt de rapper. "Die druk zette ik automatisch op mezelf, maar het kwam ook mede door social media. Je kijkt naar je concurrenten die lekker gaan en als jij op dat moment niet lekker gaat, dan ga je je op een bepaalde manier voelen."

Geen onderscheid tussen online en offline

Tannaz vroeg psycholoog Hannan hoe je socialmediastress kunt herkennen. Volgens Hanan is het niet meer gezond als je stressklachten begint te ervaren, zoals obsessief bezig zijn met social media of je rot en minderwaardig voelen. "Als dat iets is wat je heel vaak voelt op het moment dat je je telefoon in je handen hebt, dan is het gewoon niet meer oké", zegt Hannane.

Volgens Hanan voelt het voor een groot deel van de jongeren van nu alsof de online en offline wereld hetzelfde zijn. "Dat betekent dat wat mensen laten zien op Instagram voor een heleboel andere mensen echt lijkt. We kunnen dan ook geen onderscheid maken", zegt ze. Hanan legt uit dat er de afgelopen tijd ook bijna geen andere optie was door corona.

Prestatiemaatschappij

Aangezien er weinig te doen is geweest door de pandemie, keken veel mensen naar wat anderen deden op social media en dat werd een soort nieuwe werkelijkheid. "Wij mensen zijn heel erg 'experience-driven'. Dat betekent dat we graag willen zien wat mensen ervaren en doen. Op die manier voel je je ook een beetje verbonden. Dat kan positief zijn als je bijvoorbeeld motivatie en inspiratie krijgt. Maar wanneer het iets obsessiefs wordt en je er telkens slecht door voelt, dan is het een issue." Ook het feit dat we in een prestatiemaatschappij leven zorgt vaak voor socialmediastress. "Door deze maatschappij zijn we bijvoorbeeld gevoelig voor nummers, zoals het aantal likes op een post."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Likes verbergen

DØS weet als geen ander hoe het is om gevoelig te zijn voor likes. Inmiddels heeft hij dan ook een functie ingeschakeld die het aantal likes op posts verbergt. "Mensen kijken nu echt naar hoeveel likes iets heeft voordat ze een besluit maken of het hard is of niet", vindt de rapper. "Maar het moet niet uitmaken of iets veel likes heeft. Als het hard is, is het hard. Ook word je als artiest tegenwoordig meer beoordeeld op hoeveel mensen je nu eigenlijk interessant vinden op social media, dat terwijl het om de kunst gaat die je maakt. Er wordt simpelweg minder naar talent gekeken."

Geblokkeerd worden door stress

Na het winnen van FunX Talent beleefde DØS een periode van zeker acht maanden waarin hij geen muziek maakte. "Je voelt heel de tijd die pressure. Ik stond achter die microfoon en er kwam gewoon niets uit. Normaal gesproken heb ik meteen een goede feeling als ik iets opneem en weet ik meteen van: dit wordt 'm. Dat had ik toen gewoon niet."

Hanan herkent wat Dos zegt. "Stresst blokkeert dat", zegt ze tegen de rapper. Ook legt ze uit hoe het menselijk brein werkt. Zo vertelt ze dat ons brein gevaar herkent op het moment dat we stress ervaren. "Het is een heel primitief gedeelte van het brein dat alleen kijkt of er wel of geen gevaar is. Als we langdurig stress ervaren, worden onze cognitieve capaciteiten even wat minder. Praktisch gezien betekent dat dat je creativiteit afneemt."

Hanan vervolgt: "Bij korte en acute stress is dat andersom. Dan krijg je even die boost en adrenalinekick en neemt je creativiteit vaak juist toe. Wat we bij langdurige stress nodig hebben, is herstel. Dat proces is voor iedereen anders. Het is soms bijvoorbeeld fijn om minder informatie binnen te krijgen door een wandeling te maken. Voor mij helpt het juist om lekker te surfen."

Quote

Ik vermijd beeldschermen zoveel mogelijk.

DØS

Nee, geen Netflix

Wat voor DØS helpt, is om zo nu en dan zijn Instagram-account te deactiveren. Hij gaat dan graag naar een park om een boek te lezen. Wanneer Tannaz hem vraagt of Netflixen helpt, antwoordt hij meteen: "Nee, zeker niet. Ik vind dat niet minder erg dan Insta. Ik vermijd beeldschermen zo veel mogelijk." Hanan vult aan: "Er komt dan, net als met social media, heel veel informatie binnen. Nog meer informatie binnenkrijgen via Netflix zorgt voor information overload. Op dat moment heeft je brein daar simpelweg geen ruimte voor. Dan gaat je lichaam echt weerstand bieden en ga je klachten krijgen."

Stel jezelf belangrijke vragen

Volgens Hannane is het belangrijk om af en toe voor jezelf na te gaan wát je nu precies nodig hebt. "Stel jezelf letterlijk die vraag en kijk wat je dan op dat moment kunt doen." Dos weet ook hoe belangrijk dat is en het zorgde voor een positieve omslag in zijn leven en muziekcarrière. "Nadat ik dat heb gedaan, heb ik echt veel nieuwe tracks gemaakt en ben ik een hele nieuwe DØS geworden. Ik denk dan gewoon aan mezelf, iets wat ik heel vaak niet heb gedaan, omdat ik anderen niet wilde teleurstellen. Maar het is belangrijk om jezelf soms op nummer een te zijn."

Benieuwd naar het hele verhaal?

Het hele gesprek tussen Tannaz, DØS en Hanan is hieronder of via Spotify te beluisteren.

#15 - Socialmediastress - FunX Mental Health Club

#openup

Van zondag 10 oktober, World Mental Health Day, tot en met vrijdag 15 oktober staat FunX in het teken van de #openup-week. Deze week is bedoeld om jongeren te stimuleren open te zijn over hun psychische klachten en is een samenwerking tussen NPO FunX, NPO 3 en NPO 3FM op initiatief van MIND en HUMAN. Je kunt alle verhalen hier checken!

Ster advertentie
Ster advertentie