FunX

Een burn-out veranderde Conchita's (26) leven op een positieve manier

  1. Newschevron right
  2. Een burn-out veranderde Conchita's (26) leven op een positieve manier

Conchita raakte op haar vijfentwintigste in een burn-out waardoor ze negen maanden uit de running was. Het was een heftige periode, maar ook een tijd waarin ze veel over zichzelf leerde. "Ik sta veel vrolijker in het leven en durf ook gewoon een keer 'nee' te zeggen als het nodig is.", vertelt ze in Turn Up!

druk

Het ging bij Conchita fout nadat ze een nieuwe baan kreeg. Ze begon met werken in december, een drukke periode waarin er veel van haar verwacht werd. Tegelijkertijd begon ze in die periode met fanatiek sporten en was ze elke dag in de gym te vinden. Omdat haar vader in die tijd ook nog een ziek werd, droeg ze ook de zorg voor hem. Dat werd haar uiteindelijk allemaal te veel.

Paniekaanval

In de gym kreeg ze haar eerste paniekaanval en een dag later zat ze ziek thuis. "Het begon allemaal met paniekaanvallen. Eigenlijk werd het in het begin juist erger in plaats van dat het verbeterde", vertelt ze. Conchita kon geen prikkels meer handelen. "Ik moest mijn activiteiten verdelen. Ik kon een activiteit op één dag doen. Boodschappen doen om de hoek was mijn activiteit voor de dag. Daarna kon ik eigenlijk niks meer dan in bed liggen."

Vrolijker

Conchita noemt het de beste beslissing uit haar leven om negen maanden thuis te blijven: "Omdat het mij de tijd heeft gegeven om aan mezelf te werken en open te stellen voor ontwikkeling en groei in mijn leven." Ze heeft veel van de periode geleerd. "Ik ken mijn grenzen veel beter en kan deze beter aangeven."

Rust

Nu het wat beter gaat met Conchita heeft ze aantal dingen aan haar leven veranderd. Als ze uit werk komt, pakt ze eerst even rust. Ook plant ze minder activiteiten in: "En daar ben ik helemaal oké mee." Als Conchita een advies mocht geven aan haar jongere zelf zou ze zeggen: "Doe het vooral rustig aan en luister naar je lijf en je hoofd, want die geven vanzelf aan of het wel of niet kan."

#OPENUP

Vier op de tien jongeren met psychische klachten schamen zich hiervoor, blijkt uit onderzoek van 3Vraagt. MIND, NPO 3FM, Human en verschillende andere jongerenmerken - waaronder FunX - staan van 9 tot en met 15 maart in het teken van #Openup om het taboe onder jongeren te doorbreken. Praten over over je burn-out, depressie, angst, persoonlijkheids- of eetstoornis is namelijk hartstikke belangrijk! Deel jouw eigen #openup op social en help mee om psychische problemen onder jongeren bespreekbaar te maken.

Ster advertentie
Ster advertentie