FunX

Mo wist niet dat hij een burn-out had: "Ik leefde 's nachts en kwam 20 kilo aan in een jaar"

foto: Unsplash (niet Mo)
  1. Newschevron right
  2. Mo wist niet dat hij een burn-out had: "Ik leefde 's nachts en kwam 20 kilo aan in een jaar"

Wat doe je als je helemaal de weg kwijt bent en er even niet uitkomt? Klim je in de pen? Pak je een gitaar? Praat je met vrienden? Of zoek je professionele hulp? Deze week ging het in CritiX over therapie. Ingrid had Mo Anouar van Yo Mo! te gast in de show. Hij heeft zelf ooit een depressie gehad waardoor hij overdag zijn bed niet meer uitkwam. De FunX-dj had ook Esther van Fenema te gast. De therapeut van BN'ers in Therapie ging dieper in op het nut van een psycholoog of therapeut.

20 kilo aangekomen

Mo Anouar vertelde dat het vijf jaar geleden niet lekker met hem ging: "Ik was heel passief en kon mij niet tot dingen aanzetten. Er was een soort onzichtbare muur waar ik niet omheen kon en die ik niet kon afbreken. Ik leefde voornamelijk 's nachts en keek series. Ik lag me vol te proppen en kwam twintig kilo aan in ruim een jaar."

Burn-out

Mo wist na een jaar op te krabbelen dankzij zijn omgeving: "Als het aan mij lag, dan kwam ik het huis niet uit. Gelukkig had ik een netwerk dat verwachtte dat ik buiten kwam." Pas later besefte Mo dat hij een burn-out had gehad dankzij een vriend die hij lang niet meer had gesproken. "Hij vertelde dat hij een burn-out had gehad. Hij legde mij uit wat het was en die symptomen had ik ook."

Beter dan ooit

Bij CritiX vertelde Mo dat hij zich nu beter voelt dan ooit, maar dat deed hij zonder therapie. Toch vindt hij dat je daarvoor open moet staan: "Op het moment dat je wilt, dan zou het moeten kunnen. Het is meer dan logisch. Als er wat aan de hand is met je lichaam, dan ga je naar de huisarts. Als er mentaal iets aan de hand is, dan wil je het zelf oplossen, terwijl je die expertise niet hebt."

Perfect is niet realistisch

Uit een onderzoek blijkt dat veel jongeren wel in therapie willen, maar niet durven. Waar is therapie eigenlijk goed voor? Dat vroeg Ingrid aan Esther van Fenema. De psychiater vindt dat mensen meer moeten gaan praten: "Vaak denken mensen dat ze de enige zijn en daarom moet het taboe eraf. Het perfecte plaatje is niet de realiteit." Om dat taboe te verbreken is Esther het programma BN'ers in Therapie gaan doen vertelde ze in CritiX.

Zorg ook mentaal voor jezelf

Esther vindt het belangrijk om te laten zien dat er niets gebeurt als je met iemand over iets praat, maar het zou volgens haar nog mooier zijn als het normaal wordt om in de maatschappij met elkaar te praten over dingen die minder goed gaan: "Als het nodig is, dat je dan ook weet dat je naar een psycholoog of therapeut kan gaan. Dat het heel normaal is om dat mentale lichaam ook zorg te geven als het zorg nodig heeft."

Ster advertentie
Ster advertentie