FunX

SPOKEN: Gastarbeiders of expats!

  1. Newschevron right
  2. SPOKEN: Gastarbeiders of expats!
Vorige week werd er in Rotterdam een monument onthuld voor 'gastarbeiders'. In de jaren '60 en '70 kwamen er mensen uit Marokko, Turkije, Spanje, Italië en Griekenland om het werk op te knappen waar Nederlanders vaak zelf geen zin in hadden. In het eerste uur van SPOKEN zoomt Manu in op de geschiedenis van gastarbeiders met zijn gasten Ömer Hünkar Ilik en Abdelkarim El-Fassi.

Monument voor de gastarbeider

Ömer Hünkar Ilik verhuisde op zijn 18e van Turkije naar Duitsland en anderhalf jaar later verhuisde hij naar Nederland. Hij werkte jarenlang in de Rotterdamse Botlek en werd in die beginperiode warm opgevangen door talloze gastarbeiders die al eerder de overstap naar Nederland hadden gemaakt. Ömer is één van de initiatiefnemers van het monument en vertelt over het belang van het monument in Rotterdam-Zuid.

Documentaire

Hoofdredacteur van WijBlijvenHier.nl Abdelkarim El-Fassi komt uit een groot gezin van negen kinderen. Zijn vader kwam in de jaren '70 naar Nederland, omdat hij een betere toekomst voor zijn kinderen wilde. Volgens Abdelkarim is het belangrijk dat de verhalen van deze generatie behouden blijven en daarom maakt hij een documentaire over zijn vader. Hij heeft zijn vader onlangs nog opgezocht in zijn geboortedorp in Marokko en gesproken over hoe het destijds was om naar Nederland af te reizen: "Eigenlijk was mijn vader gewoon een expat!"

Duidelijke Taal

De Rotterdamse Ntjam Rosie is net terug van een tour door Azië en momenteel is ze bezig met haar eerste theatertour. Gelukkig heeft de drukbezette Ntjam even tijd gemaakt om in de wekelijkse rubriek Duidelijke Taal uit te leggen waarom ze voor een track van Sade heeft gekozen.

Spoken met Manu
{audio}http://download.omroep.nl/funx/ondemand/spoken/spoken_201311172100.mp3{/audio}
(rechter muisknop > doel opslaan als)

K'Naan - Coming To America
Appa - Gastarbeider
Salah Edin - Als Ik Eens Nederlander Was
Raymzter - Kutmarokkanen
Ntjam Rosie - Thinkin' About You
Sade - Hang On To Your Love (Duidelijke Taal: Ntjam Rosie)
Brother Ali - Picket Fence

Ster advertentie
Ster advertentie