FunX

Ritzo ten Cate fotografeert telefoonzombies: "WhatsApp is ergste uitvinding sinds de atoombom"

foto: Ritzo ten Cate
  1. Newschevron right
  2. Ritzo ten Cate fotografeert telefoonzombies: "WhatsApp is ergste uitvinding sinds de atoombom"

Fotograaf Ritzo ten Cate legt 'telefoonzombies' vast op beeld. Voor zijn project #CaughtInTheApp fotografeert hij voorbijgangers die zo verzonken in hun telefoon zijn, dat ze geen idee meer hebben waar ze zijn. Wat hij precies met de foto's wil bereiken, dat vertelde hij aan Patrick in Jouw Stad.

Zombie

Je kent vast wel dat moment dat je zo druk aan het appen bent, dat je opeens opschrikt als er keihard een fiets langs je neus voorbij vliegt. Je was op dat moment zo gefocust op je telefoon dat je weer even moet landen op aarde. Dat is precies wat Ritzo ten Cate verstaat onder een telefoonzombie.

Shock

Hij is met dit project begonnen, omdat hij zelf soms ook wel een telefoonzombie is. Tijdens het spelen van Pokemon Go had hij een keer een moment dat hij geen idee meer had waar hij was en hoe hij er was gekomen: "Ik dacht toen: wow, wat doet dit met mij?!" Hij was zo geschrokken van zijn eigen zombieachtige status, dat hij besloot in actie te komen.

"Moet je eens voorstellen hoe het is als je op de fiets of in de auto op je telefoon zit. Het is levensgevaarlijk."

Project

Ritzo ging met een camera op straat te staan en vanzelf liepen er allerlei mensen tegen hem aan die helemaal in hun telefoon verzonken waren. "Toen vond ik die blik. Die blik van mensen die ver weg zijn." Wanneer de foto gemaakt is, begint de fotograaf een gesprek met de voorbijgangers. En het grappige is dat iedereen hem meteen gelijk geeft.

IEdereen

In Londen is de situatie nog erger volgens Ritzo. Hij is ook daarheen gegaan voor het project en daar zijn mensen nog meer verzonken in hun telefoon. Maar of het nu Groningen of Londen is, er lopen allerlei mensen tegen zijn lens aan: man, vrouw, jong en oud.

"Ook jongeren zijn niet adapted genoeg om dit aan te kunnen, iedereen loopt tegen me aan."

Offline en online

Maar wat is nu precies het doel van dit project? "Ik voel bij mezelf dat dit niet goed is. Dat gevoel wil ik bij meer mensen neerleggen." Ritzo merkt dat hij ongelukkig wordt van teveel op zijn telefoon zitten. Natuurlijk heeft de smartphone ook veel positieve kanten volgens hem, maar we moeten de voordelen van het virtuele leven combineren met de voordelen van het echte leven. Oftewel, iets meer balans in de offline en online wereld.

O, ja en Ritzo had nog één boodschap. Hij moedigt iedereen aan om dit zelf ook te gaan doen. Let maar op hoeveel mensen er tegen je aan zullen lopen.

Foto's: Ritzo ten Cate voor #CaughtInTheApp

Ster advertentie
Ster advertentie