FunX

Belangrijke beslissing? Gewoon kop of munt!

  1. Newschevron right
  2. Belangrijke beslissing? Gewoon kop of munt!
We zijn elke dag bezig met keuzes maken, maar als je toekomst op het spel staat, dan is het vaak lastig te bepalen welke beslissing je moet nemen. Auteur Jan Dijkgraaf beweert het tegendeel in Het Grote Beslisboek, volgens hem is het niet zo moeilijk.

Kop of munt

Als voorbeeld gebruikt hij scheiden van je partner. "Je kan natuurlijk een muntje opgooien, maar het cruciale moment is de vraag daarna of je nog een keer wil gooien." Stel je voor dat kop 'haar verlaten' is en munt 'blijven'. Nadat je de munt gegooid hebt, kom je in het cruciale moment in het proces van Jan Dijkgraaf. "Of je nog een keer wilt gooien. Zodra je 'nee ik hoef niet meer te gooien' zegt, dan is het antwoord dat je gaat scheiden. Is het antwoord dat je nog een keer wilt gooien, dan ga je deze week niet scheiden. Dat wil niet zeggen dat je het volgende week of volgend jaar niet doet, maar deze week ga je het niet doen."

Doodongelukkig

Jan Dijkgraaf kwam met deze methodes toen hij bij het Pownews werkte, waar hij zeven weken doodongelukkig was als hoofdredacteur. "Dan lig je nachten wakker en maak je lijstjes met voor- en nadelen van vertrekken. Dat is ook een manier van beslissen, maar daarbij hak je geen knoop door. Toen heb ik kop of munt gegooid en bij kop zou ik ontslag nemen. Ik was uiteindelijk heel tevreden met het antwoord. Daarna heb ik twee jaar die methode doorontwikkeld en getest."

{source}
<iframe width="550" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="https://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F69014237?"></iframe>
{/source}
Ster advertentie
Ster advertentie