FunX

PlayBack maakt lastige thema's bespreekbaar

  1. Newschevron right
  2. PlayBack maakt lastige thema's bespreekbaar
Veel jongeren hebben al sinds 2006 kunnen genieten van interactief, herkenbaar en actief theater. Theatergroep PlayBack is verantwoordelijk voor deze voorstellingen en vanochtend waren ‘PlayBackers’ Bas, Marieke en Eva in Start om hierover te praten.

Dialoog met jongeren
PlayBack gebruikt theater om een gesprek aan te gaan met jongeren. Ze bespreken samen met hen verschillende thema’s die vaak onbesproken blijven. Denk aan onderwerpen als seksualiteit, vriendschap, agressie, schulden of drugsgebruik. "Als de jongeren zien dat wij ons als theatermakers kwetsbaar opstellen is het makkelijker om een gesprek met ze aan te gaan en het is leuker dan bijvoorbeeld een documentaire, omdat het live voor hun neus gebeurt."

Leraren lesgeven
Om niet ‘belerend’ over te komen en de voorstellingen leuk te houden voor de bezoekers, moet de theatergroep goed kunnen communiceren met hun doelgroep. Dit doen zij zo goed dat ze regelmatig gevraagd worden om leraren van scholen les te geven over het omgaan met jongeren. De groep doet dit graag, omdat ze bekender worden door zo veel mogelijk contact te hebben met scholen, culturele instellingen, radio en televisie.

Nieuwe voorstelling
De nieuwste voorstelling van de theatergroep heet HARD en gaat over geweld. De theatermakers zijn nu ook bezig met de voorbereidingen voor een nieuwe show over social media. "Daarmee willen wij laten zien dat een klein conflict snel groot kan worden door social media en dat de hele wereld kan zien wat je op Twitter post."

PlayBack kan nieuwe voorstellingen blijven maken en hoeft zich overigens geen zorgen te maken over de bezuinigingen op de cultuursector gezien ze maar voor een klein deel afhankelijk zijn van subsidie. "Wij zorgen grotendeels voor onze eigen inkomsten. Dit doen wij door samen te werken met allerlei partners."

{source}
<iframe width="100%" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="http://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F68396159&show_artwork=true"></iframe>
{/source}
Ster advertentie
Ster advertentie