FunX

Hilde kreeg twee kinderen via draagmoederschap: "Het heeft me €50.000 per kind gekost"

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Hilde kreeg twee kinderen via draagmoederschap: "Het heeft me €50.000 per kind gekost"

Vorige week maakte Kim Kardashian bekend dat haar vierde kindje via een draagmoeder geboren zal worden omdat een zwangerschap bij haar te risicovol zou zijn. In Nederland is commercieel draagmoederschap verboden. Iemand die daarvoor daarom afreisde naar de Verenigde Staten, is Hilde. Zij kan om medische redenen geen kinderen krijgen, maar had wel een kinderwens. Bij CritiX vertelde ze meer over haar keuze voor IVF draagmoederschap in het buitenland.

draagmoeder in de VS

Bij IVF draagmoederschap, oftewel hoogtechnologisch, wordt in een ziekenhuis een eicel van de wensmoeder, die zelf geen kinderen kan krijgen, bevrucht met een zaadcel. Die bevruchte eicel wordt vervolgens bij de draagmoeder geplaatst. Dit wordt in Nederland alleen gedaan als je geen baarmoeder hebt of als je risico loopt op ernstige gezondheidsproblemen en zelfs overlijden bij een zwangerschap. Dit geldt niet voor Hilde en dus ging ze op zoek naar opties in het buitenland. Na enige research kwam ze erachter dat de Verenigde Staten de beste locatie was om haar kinderwens in vervulling te laten gaan. Acht jaar geleden startte ze daar het traject en inmiddels heeft ze door middel van twee draagmoeders twee gezonde kinderen gekregen.

"Ik ben wel vruchtbaar, dus ik dacht al vrij snel: 'Als iemand anders het voor me zou kunnen dragen, is het opgelost.'"

50.000 per kind

Het krijgen van een kindje door middel van een draagmoeder in de Verenigde Staten is niet goedkoop. Hilde vertelt dat het haar veel geld heeft gekost: "We moesten de draagmoeder betalen, het bemiddelingsbureau, mijn eigen IVF, mijn medicijnen en een advocaat in Nederland én Amerika. Al met al heeft dat ons destijds per kind vijftigduizend euro gekost." Inmiddels is dat nóg duurder geworden.

goedkoper in Nederland

Er zijn goedkopere opties in landen zoals India, maar daar heb je minder zekerheid dat alles goed gebeurd en goed geregeld is, aldus Hilde. In Nederland zou een kind krijgen via IVF draagmoederschap goedkoper zijn geweest, omdat de zorgverzekering dan een deel van de kosten, bijvoorbeeld die van de medicatie, op zich neemt. Door de wetgeving was dit in Hilde's situatie geen optie.

vriendinnen met de draagmoeders

Hilde geeft aan heel blij te zijn met hoe het draagmoederschap is verlopen. De twee draagmoeders van haar kinderen zijn inmiddels vriendinnen van haar geworden.

"Zowel zij als wij zijn heel blij dat we het gedaan hebben."

Ster advertentie
Ster advertentie