Naar homepage
FunX

Helpt een gin-tonic echt tegen hooikoorts?

  1. Newschevron right
  2. Helpt een gin-tonic echt tegen hooikoorts?

Het is ieder jaar weer ellende: een loopneus, jeukende ogen en een tas vol zakdoekjes, neusspray en pillen. Er is niets irritanter dan hooikoorts. Er bestaan daarom wel honderden middeltjes en manieren om de hooikoorts te verminderen. Maar nu schijnt er volgens een Brits onderzoek wel een heel aantrekkelijk medicijn te zijn, namelijk het drinken van een gin-tonic! Klinkt ideaal, maar eh... klopt die informatie wel? FunX-dj Giorgio vroeg het aan huisarts Cathelijne Bik.

Heldere en donkere dranken

"Helaas het is een fabeltje." De huisarts bevestigt dat het inderdaad te mooi was om waar te zijn. Maar er zit volgen haar wel een hele kleine kern van waarheid in. Het is namelijk wel zo dat het drinken van heldere dranken, zoals gin of wodka, beter is dan het drinken van donkere dranken.

"Hooikoorts is eigenlijk een overdreven afweerreactie op een normale prikkel. In dit geval boom- of graspollen. Als je zo'n aanval hebt, komt het stofje 'histamine' vrij in je lichaam. Dat zorgt voor de klachten. Dit stofje zit ook in drank."

Als je last hebt van hooikoorts raadt Cathelijne het af om bier of wijn te drinken, omdat daar veel histamine in zit. Is het mooi weer, zit je op een terrasje en wil je toch gezellig een drankje drinken, dan is een gin-tonic een goede optie. Daar zit weinig histamine in.

Ster advertentie
Ster advertentie