FunX

Hoofddoekjes, keppeltjes en kruisjes

  1. Newschevron right
  2. Hoofddoekjes, keppeltjes en kruisjes
De discussie over religieuze symboliek in de publieke ruimte moddert maar door. Bepaalde grondwettelijke vrijheden lijken soms met elkaar in gedrang te komen. Manu stond stil bij het spanningsveld dat bestaat tussen de vrijheid van godsdienst aan de ene kant en de neutraliteit van het openbaar bestuur en vrijheid van onderwijs aan de andere kant.

Manu sprak met Tweede Kamerlid van de VVD, Cora van Nieuwenhuizen, over de scheiding tussen kerk en staat. Ook vroeg Manu haar naar de mogelijkheden voor moslima's met een hoofddoek om lid te worden van de VVD. En Volgens Cora van Nieuwenhuizen is dat geen probleem.

Aan cultureel antropoloog en sociaal psycholoog Maykel Verkuyten vroeg Manu wat de discussies over religieuze symboliek in de publieke ruimte eigenlijk zeggen over de staat waar Nederland op dit moment in verkeert.



Anderhalve week geleden viel de hele media over Imane Mahssan. Het Volendamse meisje dat geen hoofddoek mag dragen op de katholieke school waar ze al een tijdje op zit. Manu ging in gesprek met de advocaat van de familie Mahssan, Jelle Klaas over de uitsprak van de rechter die in het voordeel van de school viel.



Niet alleen meisjes met een hoofddoek hebben vaker problemen in Nederland vanwege hun religieuze symbool, maar ook andere gelovigen, zoals Sikhs. Theodorus Snellen groeide op in een katholiek gezin, maar is bekeerd tot het Sikhisme en draagt dus ook een tulband. Hij gaf aan hoe zijn omgeving veranderde, nadat hij een tulband ging dragen.

In veel discussies over religieuze symbolen staat de Islamitische hoofddoek centraal, en dat is toch eigenlijk wel vreemd, zeker als je bedenkt dat in Nederland er veel meer Katholiek-Christelijke symbolen te vinden zijn. Theoloog Frank Bosman gaf tekst en uitleg over al die symbolen.



Huisdichter Joost van Kersbergen schreef speciaal een Spook voor de uitzending en collega-reporter Anne-Meike ging de straat op voor een report.

PLAYLIST

Uur 1:


Common - The People

Kanye West - Jesus Walks

2Pac - Hail Mary

Blu - The World Is (Below The Heavens)

U-Niq - Identiteit

Raekwon - Heaven And Hell

Killah Priest - One Step

Ziggy Marley - Tomorrow People


Uur 2:

Various Artists - Wake Up Everybody

Brother Ali – Think It Through – Rites Of Passage

Eljai Ft. Capleton - Blessed

Mos Def - Fear Not Of A Man

Nelly Furtado - In God's Hands

Tim - Vragen

Pharoahe Monch - Let My People Go - W.A.R.

Ziggi Recado - Get Out

Roots Manuva – Sinny Sin Sins – Run Come Save Me

Nas Ft. Lauryn Hill - If I Ruled The World

Uur 3:

Alliance Ethnik - Respect

Jedi Mind Tricks – Heavenly Divine - Violent By Design

Jonathan - Jeremiah - Lost

Smiley Ft. Anthony B. - Keep the Joy

Mos Def - Life In Marvelous Times

Aretha Franklin - Son Of A Preacher Man

Nul7Negen – Jouw Verlosser

Blaxtar Ft. Tamar Niamut - Profetie

De La Soul - Church

Guru Ft. Jamiroquai - Lost Souls


DOWNLOAD

{audio}http://download.omroep.nl/funx/ondemand/spoken/spoken_201104172100.mp3{/audio}

Ster advertentie
Ster advertentie