FunX

Black Men Talk leert zwarte mannen om over hun gevoelens te praten

foto: Instagram: blackmentalknl1foto: Instagram: blackmentalknl1
  1. Newschevron right
  2. Black Men Talk leert zwarte mannen om over hun gevoelens te praten

Voor veel mannen is het soms lastig om over hun emoties te praten. Dat heeft te maken met hoe de maatschappij mannelijkheid definieert, want vaak wordt gezegd dat 'echte mannen niet huilen'. En als ze zich kwetsbaar opstellen, moeten ze zich maar 'vermannen'. In veel gevallen is het voor zwarte mannen nog iets lastiger, omdat hen vaak al op jonge leeftijd wordt aangeleerd om niet te praten over hun emoties. Quentin, Stevland en Denzel zijn de bedenkers van de stichting Black Men Talk. Zij moedigen zwarte mannen aan om wél te praten over hun emoties om op die manier hopelijk het taboe te doorbreken. Aan Nordin vertelt Quentin er meer over.

Quentin van Black men talk: "Het is ontzettend moeilijk om kwetsbaar te zijn, zelfs als mannen onder elkaar"

Diep in dna geworteld

Quentin merkt dat veel mannen het lastig vinden om zich kwetsbaar op te stellen. "Het is gigantisch moeilijk", vertelt hij. "Jongens worden opgevoed met opmerkingen als: 'echte mannen huilen niet' en 'mannen moeten sterk zijn'. Het zit dus zo diep in het dna geworteld, dat ze het zelfs in de veilige omgeving van Black Men Talk moeilijk vinden om over hun emoties te praten, omdat ze geloven dat die opmerkingen echt waar zijn. Ze moeten zichzelf echt dwingen om over die drempel te stappen."

Niet praten over emoties is aangeleerd gedrag

Aan Health Central legt dokter Edwin C. Chapman uit hoe het komt dat veel zwarte mannen het vaak zo lastig vinden om over hun emoties te praten. "Het is bij veel zwarte mannen al op een jonge leeftijd aangeleerd om niet aan de buitenwereld te tonen dat ze pijn hebben. Doordat ze hun emoties zo lang onderdrukken, kan het gebeuren dat ze depressies of sociale angsten ontwikkelen, wat in de zwarte gemeenschap wordt gezien als een vorm van zwakte."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Rough edges en vooroordelen

Black Men Talk geeft zwarte mannen de mogelijkheid om te praten over hun gevoelens en mental heath. Aan Nordin vertelt Quentin dat een verhaal van een Amsterdamse jongen hem inspireerde om dit platform op te bouwen."De jongen had rough edges: hij kwam uit Amsterdam-Oost en was een jongen van 'de straat'. Hij paste daardoor niet in de impressie van iemand die gymnasium deed en leek niet op zijn klasgenoten." Uiteindelijk kwam Quentin erachter dat de jongen van school was gestuurd.

Emoties herstellen

Met dit trieste voorbeeld wil Quentin duidelijk maken hoe vooroordelen uit je omgeving een negatieve impact op je kunnen hebben. Hij wil dit soort verhalen voorkomen en hoopt dit samen met de andere oprichters van Black Men Talk te doen door een veilige omgeving te creëren voor zwarte mannen. "Wij richten ons nu voornamelijk op het herstellen van emoties bij mannen van kleur."

Kennis delen is belangrijk

Naast dat de bedenkers van Black Men Talk zich bezighouden met het praten over je gevoelens als zwarte man, zetten zij zich ook in om kennis over dingen die noodzakelijk zijn in de Nederlandse samenleving, zoals belasting, toeslagen en andere overheidsregelingen, toegankelijk te maken voor mannen van Afrikaanse komaf. Dat is volgens hen belangrijk, omdat gebrek aan kennis over dat soort zaken invloed kan hebben op je maatschappelijke positie.

"Onze ouders wisten niet hoe de infrastructuur in Nederland werkte. Ze wisten bijvoorbeeld niet dat je subsidie kon aanvragen als je kind naar school ging of dat je via de gemeente subsidie kon aanvragen voor je eerste koophuis", vertelt Quentin. Daarom gelooft hij er heilig in dat kennis delen goud waard is. "Black Men Talk gelooft dat je plek op de maatschappelijke ladder verbeterd kan worden als kennis benaderbaar is voor van mannen van kleur."

Hulp bij depressie

Heb jij last van een depressie of andere psychische problemen? Het is heel belangrijk om hierover te praten. Neem contact op met Mind Korrelatie. Zij zijn maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 21.00 bereikbaar via 0900-1450. Je kunt ook chatten, mailen of WhatsAppen voor advies en hulp via mindkorrelatie.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie