FunX

CRZY werkte samen met Chris Brown: "Ik maak mijn droom waar in de VS!"

foto: Instagram: @thisiscrzy
  1. Newschevron right
  2. CRZY werkte samen met Chris Brown: "Ik maak mijn droom waar in de VS!"

De Nederlandse CRZY heeft met verschillende (internationale) samenwerkingen al bewezen een veelzijdig muzikaal talent te zijn, maar zijn naam heb je hier waarschijnlijk nog niet zo vaak voorbij horen komen. Zijn muziek gaat namelijk vooral in de Verenigde Staten superhard. Zo dropte hij onlangs nog een track met Chris Brown. Say whut?! Hoog tijd dus dat je deze artiest, producer en dj uit Schiedam gaat leren kennen.

"Ik vind hem de dopeste artiest die er is op dit moment en dat ik met hem heb mogen werken, is gewoon een droom!"

Crazy

Een samenwerking met Breezy scoor je niet zomaar. Waar komt deze man vandaan? CRZY vertelt dat hij al van jongs af aan met muziek bezig is. Dat begon met dansen op cd's van Michael Jackson, die zijn moeder destijds voor hem kocht. Later ontdekte hij rap en begon hij met het schrijven van eigen teksten.

Zijn artiestennaam stamt uit de tijd dat hij zich nog met andere dingen bezighield: "Ik deed altijd echt gekke dingen. Dus mensen uit de buurt noemde me altijd 'Crazy'". Niet iedereen uit zijn oude buurt is goed terechtgekomen, vertelt hij. "Sommige zijn dood of zitten vast." Gelukkig wist muziek maken CRZY op het goede pad te houden.

Eigen beats

Naast het rappen begon CRZY al snel met het maken van beats: "Ik pakte outro's van liedjes. Die knipte en loopte ik en daar ging ik op rappen. Later ging ik echt m'n eigen beats maken en dat ging goed." Artiesten die hem hoorden optreden, kwamen naar hem toe om te vragen wie zijn beats maakt. "Dan zei ik: dat doe ik zelf!"

Zo begon het balletje te rollen en een paar jaar later maakte de hij de switch naar EDM. De Schiedamse artiest produceerde voor verschillende grote namen en scoorde een hit met Afrojack en Chris Brown met de track As Your Friend. "Daarna ging ik naar Amerika om te onderzoeken hoe het daar allemaal ging." Dat deed CRZY samen met Ryan Babel, die toen het label Underrated opstartte waar CRZY vanaf het begin af aan bij betrokken was.

"Ik doe bijna alles wat met muziek te maken heeft: ik vind draaien leuk, maar ook produceren, schrijven voor anderen en zelf als artiest muziek maken."

Chris Brown

In Amerika was het niet altijd makkelijk. "Maar ik leerde veel mensen kennen en kwam veel artiesten tegen." Uiteindelijk tekende hij een managementdeal met Maverick, het entertainmentbedrijf waar ook wereldsterren als French Montana, Ty Dolla $ign, Lil Wayne, Lil Nas X, Miley Cyrus en The Weeknd zich bij aansloten. Daardoor kwam hij opnieuw in contact met Chris Brown, met wie hij nu de single Wanted heeft uitgebracht. "En er staan nog wel meer gekke dingen op de planning met zowel hem als andere artiesten!"

"Het is niet zo moeilijk om die artiesten daar tegen te komen. Laatst was ik op een feestje van G-Eazy en daar was Chris Brown ook."

Bekend in de VS

In de Verenigde Staten is CRZY inmiddels dus aardig bekend. Bekender dan in Nederland: "Bijna al mijn streams komen van daar. Eigenlijk ben ik omgekeerd bezig. Ik was niet echt bezig om bekend te worden in Nederland. Mijn droom was altijd om in Amerika door te breken. Ik keek altijd erg op tegen Amerikaanse artiesten. En nu is de Nederlandse scene inmiddels zo veranderd en groot geworden, dat bijna elke artiest al zijn of haar eigen producer heeft."

Sxteen

Toch is CRZY ook verantwoordelijk voor wat Nederlandse hits. Zo heeft hij veel geproduceerd voor SXTEEN, waaronder de FunX Talent-track She Loves It, Ik Hou Van Jou en zijn nieuwste single Nobody's Wifey. Na veel muziek maken en pitchen voor andere artiesten, dropte CRZY vorige week zijn eigen EP: Van Gogh. Daarover vertelde hij meer bij Moradzo & Friends.

NL vs. VS
Amerikaanse collabs of niet, voorlopig woont CRZY nog gewoon in het Nederlandse Schiedam. Zo'n vier keer per jaar reist hij af naar de VS, maar in toekomst ziet hij zichzelf daar zeker wonen: "Ik wil daar mijn dromen waarmaken, al heb ik hier natuurlijk wel mijn vrienden en familie."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie