FunX

OPINIE: Hoe politici jongeren teleurstellen door hééélemaal niets te doen

  1. Newschevron right
  2. OPINIE: Hoe politici jongeren teleurstellen door hééélemaal niets te doen

“Heb je het al gezien?”
- “Wat gezien?”
“Die uitnodiging van FunX?”, zegt Asscher terwijl hij een kriebelende haarlok in zijn nek om zijn wijsvinger draait.
*Plop* Pechtold verslikt zich bijna in de roze kauwgombel die hij aan het opblazen was. Hij haalt de telefoon uit zijn nek en zet ‘m op speaker.
“Jah, ik zag ‘t. Maar ik dacht meteen ‘ga ik daar een beetje in m’n eentje zitten’."
- Asscher: “Snap je?!
En m’n knuffel mag zeker niet mee?”, vult Pechtold aan. “Nû-uhh! Ik hoorde dat Klaver en Kuzu wel gaan, maar alsof ik met hen ga chillen. Maar uh...Ik ga wel als jij gaat, Assch?
- “En wat moet IK bij die baby’s? We moeten nu denken aan onze reputatie. En wat moet Rutte dan wel niet denken?
Allebei vallen ze stil bij de gedachte dat ze niet meer mogen zitten bij het populairste meisje van de school.

Oke, bovenstaand gesprek heeft waarschijnlijk nooit plaatsgevonden. Minister Asscher en Pechtold kenden elkaar misschien niet op die leeftijd en de kans is groot dat ze niet als meisje geboren zijn. Maar de drang van deze politieke leiders en hun drie vriendjes om hun sociale reputatie hoog te houden, is niet anders dan die van twaalfjarige meisjes die kibbelen over een slaapfeestje.

Wat als ik je zou vertellen dat zowel de leider van ons land Mark Rutte als die van andere spraakmakende partijen in ons land inderdaad een uitnodiging hebben gekregen van FunX. Eentje waarvoor ze alleen wel wakker moesten blijven. FunX organiseert als énige een jongerendebat. Een doelgroep die alle politieke partijen zeggen te willen bereiken.

Toch apart dan, dat Rutte’s team al bij voorbaat laat weten dat hij bezet is en het debat niet kan bijwonen, terwijl er nog geen datum genoemd is. Toch vreemd dan, dat de ene lijsttrekker na de andere laat weten dat zij alleen komen als zij tegenover een ander van hun eigen ‘niveau’ staan. Best wel skir, dat als we degenen die toekomstplannen maken over onder andere huisvesting, het leenstelsel, drugsbeleid en etnisch profileren de kans geven uitleg te geven aan de mensen op wie het direct effect heeft, zij die niet met beide handen aangrijpen.

Waarom eigenlijk? Dat vroegen wij ons ook af en omdat we inmiddels begrijpen dat play dates plannen moeilijk gaat, maakten wij het de mannen makkelijker en brachten wij (een stukje) FunX naar Den Haag. Gewapend met cameraman schoof onze eigen dj Shay een mic onder de neus van politieke leiders om antwoord te krijgen op onze vraag.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

“We gaan ons best doen”, was de meest gehoorde reactie. Maar we weten allemaal dat, dat net zoiets is als een brugklasser die belooft ooit weer eens te gaan spelen met iemand die nog op de basisschool zit.

Dat debat, dat komt er hoe dan ook. Maar zo hard als politici allemaal roepen dat jongeren de toekomst zijn, zo weinig merken wij dat op dit moment. En door zich niet te verantwoorden, door gebrek aan actie, stellen zij jongeren teleur. En dat is jammer. Tenslotte, is dit een uitgelezen kans voor alle leiders om te laten wie de grootste heeft.

Ster advertentie
Ster advertentie