FunX

Heleen Terwijn (oprichter IMC Weekendschool) lost problemen op

  1. Newschevron right
  2. Heleen Terwijn (oprichter IMC Weekendschool) lost problemen op
Heleen Terwijn (43) deed na haar studie psychologie onderzoek naar de motivatie van kinderen in de Bijlmer. Ze kwam erachter dat het met hun toekomstverwachtingen droevig was gesteld en daarom bedacht ze IMC Weekendschool. Kinderen van 10 tot 14 krijgen daar 3 jaar lang elke zondag les van docenten uit allerlei beroepenvelden. Heleen was op zondag 9 januari te gast in Hi5 en nam een vacature voor een stageplek van IMC Weekendschool mee.

Overdragen
Heleen startte in 1998 zelf als docent aan IMC Weekendschool in Amsterdam Zuidoost met een klas van 30 kinderen. Toen ze daarmee begon, wilde ze de groep eigenlijk maar drie jaar begeleiden, er een documentaire en boek over maken en het daarna overdragen aan anderen. Maar omdat ze niet zeker wist of anderen het wel op dezelfde manier zouden voortzetten, besloot ze er zelf mee verder te gaan. IMC Weekendschool breidde uit naar andere wijken in Amsterdam en ging in 2004 zelfs landelijk.

Kopiëren
In totaal werken er op jaarbasis ongeveer 2000 vrijwilligers en 50 medewerkers voor IMC Weekendschool, waarvan Heleen de strategisch directeur is. Waar haar werk nu uit bestaat, hoe haar academische collega's reageerden op haar overstap van de universiteit naar IMC Weekendschool en waarom ze niet begrijpt dat mensen op vakantie gaan, vertelde ze op zondag 9 januari in Hi5 tussen 17 en 19 uur.

Vacature
Ook nam Heleen een vacature mee voor een stageplek bij de IMC Weekendschool. Luisteraar Chandani volgt een juridische opleiding, maar wilde desondanks graag meewerken aan een marketing- en communicatieplan voor IMC Weekendschool. Het gesprek tussen de twee verliep volgens sollicitatiedeskundige Dorothé Alfrink goed, maar of Chandani mag langs komen bij Heleen voor een vervolggesprek? Je hoort het hieronder, net als de rest van de uitzending:

{wmaremote}http://cgi.omroep.nl/cgi-bin/streams?/funx/on_demand/alle_edities/hi5/hi5_201101091700.wma{/wmaremote}

Sollicitatietips van Dorothé:
Chandani
Om je zelfvertrouwen te verhogen en je zenuwen te bedwingen helpt een goede voorbereiding. Het is goed om na te denken over je de reden waarom je solliciteert, waar jouw kwaliteiten liggen, wat je graag wilt leren en wat je aan het eind van het gesprek bereikt wilt hebben.

Bij stagiaires of starters op de arbeidsmarkt wordt vaak de vraag "wat wil je worden?" gesteld. Antwoord dan nooit dat je dat niet weet, vooral niet als je een specifieke studie doet zoals rechten of accountancy. Als je je mogelijkheden nog aan het verkennen bent, noem dan een aantal aspecten op die je belangrijk vindt in je eerste baan. Het is nog mooier als je de link kan maken naar de stage of functie waarop je solliciteert.

Heleen Terwijn
Vragen als “Waarom solliciteer je op deze stage?” en “Waarom bij deze organisatie?” zijn goede vragen om als werkgever te stellen en zijn door een sollicitant goed voor te bereiden.

Let erop dat je vragen minder suggestief stelt. De vraag “Zou je niet liever een andere stageopdracht willen?” geeft niet alleen de gewenste antwoorden, maar laat ook de kans op een open antwoord liggen.
Ster advertentie
Ster advertentie