FunX

Sahil heeft als missie Nederland "great again" te maken

  1. Newschevron right
  2. Sahil heeft als missie Nederland "great again" te maken


Een sterrendiner koken van weggegooid voedsel, eenzame ouderen naar dansles brengen of gewoon liever zijn tegen elkaar op social media. Het zijn allemaal goede daden die Sahil uitgevoerd heeft in zijn nieuwe programma Make Holland Great Again. Allemaal om Nederland een stukje greater te maken. Hij vertelde er vanochtend meer over in Start.

41 kilo

Als je de naam van het programma leest denk je misschien: “Huh, gaat het hier zo slecht dan?”. Dat valt volgens Sahil wel mee: "Maar er zijn nog steeds dingen waar we niet per se genoegen mee moeten nemen. We kunnen altijd beter.” Maar welke onderwerpen kunnen we dan verwachten? Sahil vertelt dat we per persoon jaarlijks 41 kilo aan voedsel verspillen. Ff serieus, EENENVEERTIG KILO. Of denk aan het gebruik van verschillende plastic flesjes, terwijl we er eentje kunnen kopen die we altijd gebruiken.

EMOJI

Het programma bespreekt ook topics zoals online haat. Hij sprak met verschillende bekendheden, zoals Snelle en Rotjoch over hoe zij het zelf meemaakten. Sahil vertelt dat het programma online haat niet gaat stoppen. Het wil juist een steunbetuiging geven aan gepeste mensen. Hoe dan? Volgens Sahil negeren we vaak haatreacties die we online zien. “Daardoor ziet degene die online gepest wordt alleen de haatreacties en niets anders. Die heeft dus het gevoel dat-ie niet gesteund wordt.” Daarom introduceert Sahil een emoji om de negatieve reactie en energie te blokkeren en zo iemand te steunen. Dit is 'm:

Zelf geen heilige

Sahil wil dus de wereld een klein beetje beter maken. Maar is hij zelf dan zo’n perfecte guy die zich netjes aan de regels houdt? “Nee!”, antwoordt hij daar meteen heel eerlijk op.

“Ik ben ermee bezig, maar ik ben nog steeds niet een voorbeeldburger. Ik heb tijdens het maken van het programma bijgehouden uit hoeveel plastic flesjes ik heb gedronken. Ik reed te hard, te veel links. Laatst vond ik nog een groot blok kaas met een klein randje schimmel. Toen heb ik heel dat blok kaas weggegooid, omdat ik dacht dat je dat niet meer kon tjappen.”

Orgaandonor

Tijdens het maken van Make Holland Great Again heeft Sahil veel veranderingen gemaakt in zijn leven. Zo heeft hij zichzelf geregistreerd als orgaandonor. Binnen de islam bestaan daar verschillende opvattingen over. Hoe was dat voor hem als moslim? “Binnen de islam wordt er gezegd dat het wel mag bij een familielid of geliefde. Toen dacht ik: ik beschouw eigenlijk iedereen wel als mijn geliefden. Als ik mensen kan helpen zie ik niet in hoe dat een slechte daad zou kunnen zijn.”

Ster advertentie
Ster advertentie