FunX

‘Zwarte Piet afschaffen mag niet’

  1. Newschevron right
  2. ‘Zwarte Piet afschaffen mag niet’
Daar is hij weer! De jaarlijkse Zwarte Piet-discussie op FunX. En moeten we die weer voeren? Ja, want er zijn mensen die zich gekwetst voelen dus er is iets aan de hand. Maar iedereen mag natuurlijk wel zijn eigen mening hebben. Vind jij dat Zwarte Piet moet worden afgeschaft?Op FunX.fm stond daarom de stelling 'Sinterklaas is nog steeds een traditie, (ook) zónder Zwarte Piet'. Bijna 63% van de stemmers was het daarmee oneens.

Reacties

Kevin: Waar maak je je druk om? Een kind van 9 jaar die Sint ziet, denkt aan snoep en niet aan racisme. Het is een kinderfeest. En het is wat je er zelf van maakt.
Aarti: Het is weer die tijd van het jaar. J Het beeld van een witte baas en zijn zwarte knechtjes is compleet achterhaald. Maak er gewoon gekleurde pietjes van, zodat mensen zich niet meer gediscrimineerd voelen.
Bianca: De oorsprong van Zwarte piet ligt in de gewoonte van slavernij en racisme. Hoe je het ook wil draaien en keren of goedpraten voor jezelf. Ik kan begrijpen dat het een hele groep mensen tegen de borst aan stuit! En aangezien we in een land wonen waar alles ter discussie gesteld kan worden, van hoofddoek tot homo-huwelijk, vind ik het alleen maar goed dat het weer ter discussie wordt gesteld. Van mij mag die zwarte Piet achterwege worden gelaten, want het past niet meer bij deze tijd. We zouden met z’n allen inmiddels al veel beter moeten weten. :)
Lesley: Zwarte piet wordt naar mijn menig niet afgeschilderd als een soort 'slaafje'. Je hebt: Coole piet, Muziek piet, Speelgoed Piet, enz. Ik wilde vroeger zelf (als blank kind) ook naar de pieten-school! Gewoon omdat dat stoer was!
Leon: Gooi in de kinderprogramma's gewoon 'regenboog pieten', zonder kroeshaar en dergelijke, en je bent er van af.

CritiX

Q-Bah besprak in CritiX met voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. Beluister hieronder wat zij te zeggen hebben!

{source}
<iframe width="550" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="http://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F66330698&show_artwork=true"></iframe>
{/source}

Wat vind jij?
Ster advertentie
Ster advertentie