FunX

"Blije prostituees? Ik heb ze nooit ontmoet"

  1. Newschevron right
  2. "Blije prostituees? Ik heb ze nooit ontmoet"
Waarom gaat Beyoncé uit de kleren om haar muziek te promoten? Dat vroeg schrijfster Renate van der Zee zich vanochtend in Start af. "Beyoncé hoeft geen sexy videoclip uit te brengen. Ik vind het tof dat ze feministische dingen heeft gedaan, maar ook waardeloos dat vrouwen uitgekleed zijn in de muziekwereld, terwijl mannen nog hun kleren aan hebben."

Prostitutie deugt niet
Renate schrijft vaak over maatschappelijke issues zoals eerwraak, mensenhandel en prostitutie. In haar laatste boek gaat ze op zoek naar 'De Waarheid achter de Wallen'. "Na mijn eerdere boeken ben ik gaan nadenken over wat prostitutie is. Je zou zeggen dat zoiets zou moeten kunnen, vrijheid, blijheid, maar door gesprekken met prostituees en onderzoekers en ontdekte dat er niets deugd aan de wereld van prostitutie."

Dwang
De grote les die Renate geleerd heeft door het schrijven van 'De Waarheid achter de Wallen' is dat er veel manieren van dwang bestaan. "Wat ik leerde is dat je bijvoorbeeld ook een relatie kunt hebben met een manipulatieve man die je van alles belooft als je nog een paar maanden achter de ramen zit. Of meisjes uit Roemenië wiens familie niets te eten hebben, totdat ze die man ontmoeten die ze een leuk baantje in de Nederlandse horeca belooft. Eenmaal hier worden ze achter het raam gezet."

Blije prostituees bestaan niet
Renate heeft veel onderzoek gedaan, maar echte vrolijkerds is ze in de prostitutiescene nog niet tegengekomen: "Ik heb nog nooit een blije prostituee ontmoet die het fantastisch vindt wat ze doet en toekomstperspectief ziet." Ook vertelt de schrijfster dat het salaris vies tegenvalt: "De meeste prostituees werken voor een pooier en moeten veel geld afdragen. Uit een onderzoek blijkt dat de prostituees gemiddeld 8 euro per uur verdienen. Dat hou je over na aftrek van bijvoorbeeld de kamer, je outfit, make-up en condooms. Dan heb je ook nog boodschappenjongens en een pooier. Je houdt er dus weinig aan over."

Ster advertentie
Ster advertentie