FunX

Hoe zorg je ervoor dat je smartphone langer overleeft?

  1. Newschevron right
  2. Hoe zorg je ervoor dat je smartphone langer overleeft?

Met de technologie van nu zouden toch alle smartphones het eeuwig moeten volhouden? Het tegendeel is waar: de meeste smartphones houden het niet langer dan twee jaar vol. Journalist Thalia Verkade van De Correspondent zocht het uit. Na een update wordt je telefoon vaak veel trager, maar dat komt vooral omdat het oudere systeem daar niet op is gemaakt.

Expres traag?

Veel mensen beweren dat producenten de oudere telefoons expres trager maken, zodat consumenten sneller een nieuwe telefoon zullen komen. Dat is strafbaar en lijkt Thalia daarom ook onwaarschijnlijk. Er is volgens haar een veel logischere verklaring:

''Het ondersteunen van oude bestuurssystemen kost heel veel mankracht. Bedrijven moeten kiezen tussen support of nieuwe innovaties.''

geen ondersteuning

Wat je de telefoonfabrikanten volgens Thalia wel kunt verwijten is de onduidelijkheid over de gebruiksduur van een telefoon.

''Als je een telefoon koopt, weet je niet dat hij met de nieuwere updates ineens sterk achteruitgaat. Bedrijven moeten duidelijk maken dat er geen ondersteuning meer komt na een bepaalde tijd.''

Wil jij ervoor zorgen dat je telefoon zo lang mogelijk meegaat? Hieronder een aantal van Thalia's tips:

Geheugen vol?

- Wis apps die je zelden gebruikt en verplaats foto’s en video’s naar je laptop, geheugenkaartje of de cloud.

- Zoek je downloadmap op en wis alles wat je niet meer nodig hebt. Wis ook af en toe de cache van je apps, ook dat scheelt ruimte.

- In nieuwere Android-versies kun je een SD-kaart gebruiken als 'interne opslag'. Als dat niet kan, maar je hebt wel een geheugenkaartje: installeer App2SD en verplaats een deel van je apps naar je geheugenkaartje.

- Bij de iPhone kun je meer geheugen vrijmaken door een film te huren via iTunes die groter is dan het resterende vrije geheugen op je telefoon. Je iPhone verwijdert dan automatisch bestanden die je niet gebruikt.

Batterij snel leeg?

Een batterij van een smartphone kun je ongeveer 1.500 keer opladen. Dat is vier jaar als je je telefoon één keer per dag oplaadt. Dit moet je doen om je batterij zo lang mogelijk goed te houden:

- Houd je telefoon niet constant in de lader. Li-ion-batterijen (die in alle smartphones zitten) gaan het langste mee als ze tot 80 procent worden opgeladen.

- Update je apps regelmatig, maar niet automatisch. Automatische updates gebeuren op de achtergrond en verbruiken veel energie.

- Dim je scherm en verklein de time-outtijd. Het scherm vraagt het meest van je accu.

- Voor Android: gooi Facebook eraf. Deze app vreet energie.

- Zet je Wi-Fi, 3G/4G, bluetooth en locatievoorzieningen uit als je het niet gebruikt.

Wil je meer tips? Check alle tips van Thalia hier.

Ster advertentie
Ster advertentie