FunX

Dit weekend even geen 'Jodenjacht'

  1. Newschevron right
  2. Dit weekend even geen 'Jodenjacht'
Dit weekend even geen voetbal in de eredivisie. Geen gezeur over slechte scheidsrechters en geen discussies over spreekkoren, zoals vorige week na de wedstrijd ADO Den Haag -AFC Ajax (3-2). ADO-speler Lex Immers zong in de spelershome ‘We gaan op Jodenjacht’ en werd geschorst. Tijd voor bezinning over die beslissing: terecht of niet?

Geuzennaam
Ajax supporters gebruiken het woord Joden zelf al jaren als geuzennaam. “We zijn superjoden” is een van de clubsongs : “Waar komen Joden toch vandaan? Israël hier ver vandaan!”, “Wie niet springt is geen Jood” en ga zo maar door. Ajax-voorzitter Coronel vindt het ergerlijk en wil dat niemand meer het woord Joden als geuzennaam gebruikt: "Israëlische vlaggen worden al niet meer verkocht in de stalletjes bij de Arena".

Boete
Ondertussen bij ADO Den Haag: een strafrechtelijk onderzoek door het Openbaar Ministerie, een rondetafelgesprek op initiatief van ADO met Ajax en Joodse organisaties, PVV'er en ADO aanhanger Richard de Mos die de ‘Jodenjacht van ADO walgelijk’ vindt en vervolgens door ADO fans wordt bedreigd en de KNVB die het gedrag van Immers misplaatst vindt en een 'risico ziet dat kinderen het gedrag zouden gaan kopieren'. Volgens spelersvakbond VVCS zijn de uitspraken 'schadelijk voor het Nederlandse voetbal'.


Weldenkend
Lex Immers liet ondertussen tegenover Voetbal International weten : “Als ik zing ‘We gaan op Jodenjacht’ doel ik erop dat we Ajax willen verslaan. Niets meer en niets minder.” Maar het was al te laat. Schrijver Robert Vuijsje schreef in de Volkskrant: "Weldenkende mensen roepen niet in een microfoon dat ze op Jodenjacht gaan, of ze daar nu Ajacieden mee bedoelen of echte Joden".

Zolang Ajax aanhangers het woord Joden als geuzennaam blijven gebruiken, mogen tegenstanders dat ook. Of niet? En vind jij dat FunX de term 'Jodenjacht' mag gebruiken?

Ster advertentie
Ster advertentie