FunX

Dit kan jij doen bij een terroristische aanslag

foto: YouTube AT5
  1. Newschevron right
  2. Dit kan jij doen bij een terroristische aanslag

Tot en met vandaag oefenden alle hulpdiensten in Amsterdam, om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op een terroristische aanslag. Militairen, politie, ambulance, brandweer, speciale eenheden en zelfs helikopters deden mee aan de oefening. Maar heeft het wel zin? En wat kan je eigenlijk zelf doen bij een aanslag? Patrick belde met Jeanine De Roy van Zuijdewijn van het Institute of Security and Global Affairs.

oefenen

Bij de oefening werd een echte aanslag nagebootst, waarbij een vrachtwagen door de hekken van een festival is geknald en veel mensen heeft aangereden. "Bij de oefening zijn een heleboel partijen betrokken, die op het moment van een aanslag een rol moeten spelen. Het is echt van belang dat die partijen niet alleen hun draaiboek uitvoeren, maar ook leren om met elkaar samen te werken." Zo wordt er gekeken wie er de leiding neemt, hoe er gecommuniceerd wordt en hoe hulpdiensten de rampplek kunnen bereiken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

zelf voorbereiden?

"Ik raad burgers niet aan om alles zelf maar te gaan oefenen", vertelt Jeanine. Een aanslag is namelijk onvoorspelbaar en je weet nooit wat je te wachten staat. Mocht je in een terroristische aanslag belanden, dan is er eigenlijk maar één ding dat je moet doen. "Het belangrijkste is om weg proberen te komen", vertelt Jeanine. Ga zo snel mogelijk op zoek naar een plek waar je kunt schuilen en niet gewond kunt raken. "Geef hulpdiensten ook vooral de ruimte om hun werk te doen en volg hun instructies meteen op", geeft Jeanine als laatste tip.

Ster advertentie
Ster advertentie