FunX

Michiel (21) gaf €50 per dag uit aan blowen en bouwde schuld van €10.000 op

foto: Pexels
  1. Newschevron right
  2. Michiel (21) gaf €50 per dag uit aan blowen en bouwde schuld van €10.000 op

Jongeren en schulden: het is een combinatie die helaas nog steeds te vaak voorkomt. Vandaar dat FunX zich een jaar lang inzet om het schuldenprobleem bespreekbaar te maken met het project #opjemonnie. Elke dinsdag kunnen luisteraars in Start met Fernando hun verhaal doen. Vandaag deed Michiel dat. Hij gaf per dag 50 euro uit aan blowen. Damn! Het ging zo ver dat hij uiteindelijk een schuld opbouwde van 10.000 euro.

Geen overzicht

Door blowen in de schulden komen: het klinkt bijna onwerkelijk, maar het werd de keiharde realiteit voor Michiel. Hoe het zo ver kwam? Michiel legt uit: "Als je creditcard het doet in de coffeeshop en je hebt het overzicht niet, wil het nog wel eens oplopen."

Keerpunt

Wat volgde was een jarenlange periode waarin Michiel zeker 50 euro per dag uitgaf aan blowen. Maar uiteindelijk kwam het moment waarin hij besefte dat hij zo niet verder kon. Michiel: "Dat was toen ik op een gegeven moment mijn laatste vijf tientjes had uitgegeven in de coffeeshop en daarna naar mijn moeder ging om een pakje eten uit de vriezer te halen."

Bespreekbaar

Dit probleem liep zo uit de hand dat zijn schuld uiteindelijk opliep tot 10.000 euro. Ondanks alles maakte Michiel het bespreekbaar met zijn omgeving en hield hij het nooit geheim. "In de schulden zitten is kut en het doet even pijn, maar je moet het gewoon toegeven want dat kunnen de mensen je ook helpen. [...] Af en toe kreeg ik dan een pakje peuken van mijn maatje of een kroketje van mijn collega tijdens het stappen."

Volledig afbetaald

Gelukkig was er licht aan het einde van de tunnel voor Michiel. Afgelopen december betaalde hij namelijk zijn volledige schuld af en dat binnen 342 dagen!

"Ik koos ervoor om mezelf op de tweede plek te zetten. Gewoon zeven dagen in de week keihard werken. Ik heb toen mijn moeder mijn bankpassen gegeven en gezegd de rekeningen te betalen. Dan zag ik niet wat er op mijn rekening stond en alles ging naar het afbetalen van mijn schulden."

OP JE MONNIE

Heb je schulden? En lijkt het alsof er geen licht is aan het einde van de tunnel? Je bent niet de enige! Het schuldensysteem is fucked up en soms heb je misschien het gevoel dat je niet gehoord wordt, maar FunX is er voor je. Samen met jou wil FunX de schuldenproblematiek in Nederland aanpakken en daarom zet FunX zich met het project #opjemonnie een jaar lang in voor jongeren met schulden.

Ster advertentie
Ster advertentie