FunX

'Ja' zeggen terwijl je 'nee' voelt: durf jij je grenzen aan te geven?

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. 'Ja' zeggen terwijl je 'nee' voelt: durf jij je grenzen aan te geven?

Zeg jij wel eens 'ja' terwijl je diep van binnen eigenlijk 'nee' voelt? Bijvoorbeeld wanneer iemand je een drankje aanbiedt, mee uit vraagt of een verzoek doet waar je eigenlijk helemaal niet op zit te wachten? Dan kan je wel eens in ongemakkelijke situaties belanden. In TopiX besprak Natasja deze struggle met panelleden Mahi en David.

Ongemakkelijke situatie

Natasja vertelt dat ze ooit met een man uiteten ging, die ze eigenlijk toch niet zo zag zitten."Hij vroeg me mee uiteten, maar diep in m'n hart voelde ik het eigenlijk niet. Toch heb ik ja gezegd, want ik wil aardig gevonden worden en zo'n man niet teleurstellen." Hij betaalde alles en drong vervolgens aan op een intiem avontuurtje, terwijl Natasja daar niet van gediend was. "Ik heb op de wc een Uber besteld en ik ben echt de deur uitgerend." Achteraf voelde ze zich ongemakkelijk. "Mijn vriendinnen zeiden: wat had je dan verwacht?"

Mahi herkent zich in deze struggle. "Ik denk soms: iemand gaat het heel rot vinden als ik nu ga zeggen dat ik iets niet wil. Maar dat hoort niet." Een ongemakkelijke date is nog te overzien, maar wanneer te makkelijk 'ja' zeggen ervoor zorgt dat je grenzen overschreden worden, wordt het problematisch. Bijvoorbeeld wanneer je met iemand in bed beland.

Als je van iemand een drankje aanneemt, moet je dan perse iets terug doen?

OOK MANNEN

Dit onderwerp is trouwens niet per se een typisch vrouwending. Ook mannen krijgen hier mee te maken. David benadrukt dat. Zo vertelt hij dat een vriend van hem tijdens het uitgaan vol bij zijn kruis werd gegrepen door een vrouw. Ook Bas liet eerder dit jaar bij TopiX weten wel eens te zijn lastiggevallen door een dame: "Ze pakte ze me vol op mijn bek. En dat wilde ik niet. Toen duwde ik haar weg en deed ze het nog een keer." Hij voelde zich vies, maar toen hij zijn vrienden over het incident vertelde, kreeg hij een lacherige reactie.

David: "Ook vrouwen kunnen grensoverschrijdend zijn"

STEREOTIEPE NORMEN

Iemand seks verschuldigd zijn omdat hij of zij alle drankjes betaalt? Of als man een watje zijn als je je geïntimeerd of emotioneel voelt? De organisaties Atria en Rutgers zetten zich met de nieuwe jongerencampagne 'Generatie Ja... En?' in tegen dit soort stereotiepe normen over mannelijkheid, vrouwelijkheid en seksualiteit. Die dragen namelijk nog te vaak bij aan fysiek, seksueel en online geweld. Met 'Generatie Ja... en?' worden jongeren bedoeld die dat soort normen afkeuren en diversiteit en gelijkheid als normaal beschouwen. Zij vinden bijvoorbeeld dat mannen best kunnen huilen, vrouwen prima veel sekspartners kunnen hebben en homo's gewoon in het openbaar kunnen zoenen.

Het hiermee eens zijn is één ding, maar er ook naar handelen is een tweede. Er wordt volgens de campagne nog te vaak weggekeken. Naast dat het belangrijk is om duidelijk uit te spreken dat je iets niet chill vindt, is het ook noodzakelijk om anderen aan te spreken op grensoverschrijdend gedrag.

Ster advertentie
Ster advertentie