FunX

“Klokkenluiders moeten we beschermen"

  1. Newschevron right
  2. “Klokkenluiders moeten we beschermen"
De Nederlandse staat wordt voor de rechter gesleept, omdat de Belastingdienst de naam van een klokkenluider niet wil vrij geven. Via die tipgever vond het ministerie van Financiën honderden zwartspaarders, oftewel Nederlanders die hun geld stiekem in het buitenland parkeren om zo de belasting te ontduiken. Vind jij dat de naam van de tipgever bekend moet worden gemaakt?

Wie is het?

Een aantal vermeende zwartspaarders meent dat de naam vrijgegeven moet worden om de betrouwbaarheid van de tips te kunnen checken. Ook volgens de rechtbank in Arnhem moet de Belastingdienst een naam ophoesten. Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën voelt daar niets voor. Hij wil de namen van tipgevers nu en in de toekomst geheim houden. De groep vermeende zwartspaarders vecht dit aan, door de Nederlandse staat aan de klagen.

Stelling

De CritiX-stelling was afgelopen maandag: ‘In Nederland heeft het geen nut om klokkenluider te zijn, uiteindelijk ben je zelf de lul’. Bijna 88% van de stemmers op FunX.fm en de FunX-app was het oneens met de stelling.

Reacties

In de radioshow CritiX met Q-Bah, op Twitter en op Facebook waren de meningen verdeeld. Veel luisteraars vinden het belangrijk dat de waarheid boven tafel komt. 'Maar niemand zal meer tips geven, als er namen worden vrijgegeven', was een telkens terugkomende reactie.

Said: “Als je de naam van de tipgever gaat vrij geven, dan gaat niemand meer een tip geven.”
Sonya: “Dit verklaart waarom Meld Misdaad Anoniem zó populair is. Open eerlijkheid wordt niet meer beloond..dus dan maar anoniem!”
Seda: “Zolang je eerlijk blijft heeft het leven je altijd iets goeds te bieden, karma is a bitch :)”
Kawita: “Wat je zaait zal je op ook oogsten.....dus ook al doen die zogenaamde corruptelingen hun ding, ze krijgen het vanzelf op hun bord.”
Dereck: “Het beschermen van klokkenluiders is belangrijk. Aan de andere kant moet je je wel afvragen, of het wel waard is om de klok te luiden. Het ligt eraan, wat voor klok het is.”

Reacties in CritiX met Q-Bah

{source}
<iframe width="550" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="http://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F38098306&show_artwork=true"></iframe>
{/source}
Ster advertentie
Ster advertentie