FunX

Hoofddoek steeds meer geaccepteerd

  1. Newschevron right
  2. Hoofddoek steeds meer geaccepteerd
Nederlanders zijn volgens Jan Knaap van stichting Cup of Culture toleranter geworden als het om hoofddoekjes gaat. Volgens een nationaal onderzoek die de stichting heeft laten uitvoeren vindt 75 procent van de mensen het geen probleem dat vrouwen een hoofddoek dragen. Volgens Knaap is er het afgelopen jaar veel veranderd. Steeds minder mensen hebben er een probleem mee. "Dat vind ik een positieve ontwikkeling, dat geeft ook aan hoe de samenleving zich ontwikkelt," aldus de initiatiefnemer.

Een op de drie Nederlanders staat positief tegenover een nieuwslezeres met hoofddoek. Van de jonge doelgroep vindt 46% het goed als dit gebeurt. Het onderzoek was onderdeel van een groter geheel. Vorig jaar werd het boek 'Hoofdboek' gelanceerd met een rondreizende expositie. Dit had als doel om de beeldvorming rondom de hoofddoek te verrijken. "Uit persoonlijke ervaring weet ik dat die zich eenzijdig heeft ontwikkeld richting onderdrukking en er zijn andere waarheden en verhalen te vertellen", vertelde Knaap tijdens FunX Start.

De media spelen volgens Jan een belangrijke rol bij de beeldvorming van moslima's: "Dat is ook de reden waarom wij vorig jaar een nationaal onderzoek hebben uitgevoerd en ook dit jaar kleinschalig hebben herhaald om juist de media ook te voeden met andere signalen. Je ziet nou ook dat ze dit bericht ook overnemen. De media zijn ook verrast dat zoveel Nederlanders er geen probleem mee hebben."

{source}

{/source}
Ster advertentie
Ster advertentie