Naar homepage
FunX

Anne (22) heeft een angststoornis: "Ik word vaak misselijk als ik ergens heen moet"

  1. Newschevron right
  2. Anne (22) heeft een angststoornis: "Ik word vaak misselijk als ik ergens heen moet"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Iedereen is wel eens bang voor iets, maar sommige mensen zijn zo angstig dat ze zelfs hun huis niet meer uit durven. En dat is precies wat de 22-jarige Anne Blaauw uit Nijmegen heeft. Sinds haar zestiende kampt ze met een angststoornis. Samen met een filmmaker heeft Anne een docu gemaakt over haar angsten. Ze vertelt erover in Jouw Stad.

"Het is helemaal niet leuk om terug te zien, maar ik hoop dat ik anderen ermee help."

Angststoornis

Bijna 20% van de Nederlanders krijgt in het leven een angststoornis. Je voelt je dan angstig in situaties waarbij er eigenlijk niet echt gevaar dreigt. "Waar ik vooral last van heb, is dat ik misselijk word voordat ik weg moet. Of als ik ergens ben, dat dan spontaan mijn maag omdraait", vertelt Anne. "Dat kan komen door piekergedachten, maar die zijn vaak onbewust."

Door die angststoornis durft Anne soms niet eens het huis uit. "Ik denk dan aan allerlei angstscenario's: wat als ik ergens opeens misselijk word? Je maakt jezelf er echt gek mee."

Beter

Inmiddels gaat het wel iets beter met Anne. Niet dat het altijd goed gaat, maar ze probeert zichzelf wel te pushen om aan zichzelf te werken: "Ik probeer het nu aan te gaan en samen met iemand te ontdekken wat er gebeurt als ik het huis uitga en me niet lekker voel. Is het echt zo erg? Of is het slechts de angst en verdwijnt dat misselijke gevoel weer?"

Reis

Anne deed onlangs iets wat niemand van haar verwacht had: ze vertrok in haar eentje naar Bonaire om vrijwilligerswerk te doen. "Ik denk dat ik een beetje klaar was met alles hier en ik dacht: ik ga gewoon lekker weg. Ik voelde een intense interne drive om dat te doen." De reis heeft haar heel veel geholpen. "Niet dat alles goed ging daar, maar ik heb veel kunnen doen wat ik wilde." Anne vond het vooral fijn dat ze op Bonaire niemand kende. Dat was zo fijn, ik denk dat dat me geholpen heeft."

Documentaire (On)zichtbaar

Het verhaal van Anne is te zien in de film (On)zichtbaar. De documentaire bestaat onder meer uit filmpjes die ze als 16-jarige zelf maakte wanneer ze last had van een angstaanval. Dat is nogal confronterend om nu terug te zien: "Het is helemaal niet leuk. Die tijd is geweest en ik kijk vooral naar de toekomst." Hoewel ze zelf de documentaire niet meer wil bekijken, hoopt ze dat anderen er wel wat aan hebben. "Ik hoop dat ik hier veel mensen mee help."

Ster advertentie
Ster advertentie