FunX

Lisa strijdt tegen vooroordelen van borderline: "Mensen weten vaak niet wat het inhoudt"

  1. Newschevron right
  2. Lisa strijdt tegen vooroordelen van borderline: "Mensen weten vaak niet wat het inhoudt"

In Nederland hebben ongeveer 185.000 mensen borderline. Waarschijnlijk zijn het er meer, want deze persoonlijkheidsstoornis wordt niet altijd herkend. Ondanks dat er veel vooroordelen over bestaan, is geen een borderliner hetzelfde. Dat weet Lisa* als geen ander. Zij heeft borderline en vertelt in Jouw Stad wat dit inhoudt.

"Mensen hebben het beeld van iemand die heel instabiel is, maar zo ben ik niet."

depressief

Stemmingsproblemen, een laag zelfbeeld, verlatingsangst, zelfbeschadiging en suïcidale gedachtes zijn allemaal dingen waar Lisa mee worstelt. Dat ze borderline had, was echter niet meteen duidelijk. "Ik was eigenlijk heel erg depressief. Ik wilde niet meer leven." Ze praatte hierover met haar vader en belandde zo in de hulpverlening. Lisa ging in therapie, maar de diagnose kwam pas later.

slaapproblemen en wietverslaving

Borderline komt vaak voort uit traumatische ervaringen. Deze kunnen groot of heel klein zijn. Toen Lisa achttien jaar oud was, overleed haar moeder. Vanaf toen ging alles bergafwaarts. Op school ging het steeds minder goed en uiteindelijk stopte ze ermee. Ook kreeg Lisa te maken met slaapproblemen waardoor ze verslaafd raakte aan wiet. Ze belandde in de ziektewet. "Ik kon eigenlijk praktisch niks meer."

vooroordelen

Lisa gebruikt voor dit interview een schuilnaam en dat is niet voor niks. "Het kan echt gevolgen hebben voor je verdere leven: met werk, school, vrienden of relaties." Ze vindt het dan ook frustrerend dat er gesproken wordt over 'een borderliner' met alle bijbehorende vooroordelen. "Er is niet één borderliner. Mensen weten vaak niet wat er achter schuilt en wat het inhoudt." Ze legt uit dat sommige mensen met borderline extern reageren, met woedeaanvallen richting hun omgeving, en anderen intern met woede richting zichzelf. Lisa behoort tot die laatste groep, waardoor niet iedereen aan haar kon merken dat er iets aan de hand was.

"Ik ging me terugtrekken. Aan de buitenkant was alles prima. Maar wat veel mensen niet weten, is dat mensen met borderline echt heel veel pijn hebben. [...] De boosheid die naar buiten komt, is vaak heel veel pijn, angst en verdriet."

contact met lotgenoten

Gelukkig gaat het nu goed met Lisa. Na drie à vier jaar intensieve therapie heeft ze zichzelf weer leren kennen en durft ze haar emoties weer te voelen. Nu studeert en werkt Lisa bij Stichting Borderline in Utrecht. Hier heeft ze veel contact met lotgenoten en omstanders van mensen met borderline. Op deze manier kan ze anderen helpen door haar eigen ervaring te gebruiken. "Als je het zelf hebt, zoek alsjeblieft hulp en ga niet alleen zitten tobben. Je bent niet alleen!"

"Kijk als je omstander bent vooral naar de persoon en niet naar de stoornis."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

#OPENUP

Meer dan 4 op de 10 jongeren kampt met psychische klachten. NPO 3FM, MIND en verschillende andere jongerenmerken, waaronder FunX, staan van 6 tot en met 12 april in het teken van #openup om het taboe onder jongeren te doorbreken. Praten over over je burn-out, depressie, angst, persoonlijkheids- of eetstoornis is namelijk hartstikke belangrijk! Deel jouw eigen #openup op social en help mee om psychische problemen onder jongeren bespreekbaar te maken.

*Lisa is een schuilnaam. Haar echte naam is bij de redactie bekend.

Ster advertentie
Ster advertentie