FunX

Loksollicitaties: Is dat de oplossing tegen discriminatie op arbeidsmarkt?

  1. Newschevron right
  2. Loksollicitaties: Is dat de oplossing tegen discriminatie op arbeidsmarkt?

Discriminatie op de arbeidsmarkt is helaas een feit en uit onderzoek blijkt dat vooral MBO'ers ook discriminatie ervaren in hun zoektocht naar een stageplek. Al enige tijd discussiëren experts en de politiek erover of anoniem solliciteren de oplossing is voor dit probleem. FunX-luisteraar Ferhat is daar principieel tegen en bovendien heeft het volgens hem geen zin. Afgelopen zondag zei hij in CritiX:

"27 jaar geleden hebben mijn ouders mij vol trots mijn naam gegeven en dat zou ik dan moeten verbergen om uitgenodigd te worden. [...] Daarnaast verschuif je het probleem één stap verder in het sollicitatieproces. Dan wordt je uitgenodigd op basis van je cv en sollicitatiebrief, maar tijdens het persoonlijk gesprek is er alsnog ruimte voor discriminatie."

Loksollicitaties

Volgens Ferhat zouden loksollicitaties een betere oplossing zijn. Als een soort mystery shoppers, zouden ambtenaren in burger undercover solliciteren en praktijken van discriminatie opsporen.

Lastig

Studiogast Mourad is oprichter van twee bedrijven die zich inzetten tegen discriminatie op de arbeidsmarkt. Hij vind het echter lastig om op die manier te bepalen wat discriminatie is en wat niet.

Luister hieronder de discussie terug.

Ster advertentie
Ster advertentie