FunX

Kamilia en Jonathan over hun coming out: ''Je moet je omgeving ook tijd geven''

  1. Newschevron right
  2. Kamilia en Jonathan over hun coming out: ''Je moet je omgeving ook tijd geven''

Iedereen kent wel iemand die de ‘heldenstatus’ verdient. Denk aan mensen die het voortouw nemen, ergens voor staan en dit ook in het openbaar uitdragen. Vandaar dat dit jaar het thema van de pride Heroes is. Ingrid en Eva praten erover in een speciale Pride-aflevering op FunX samen met de twee Heroes van FunX Pride: de Surinaamse Jonathan Oron (28) en de Marokkaanse Kamilia Koutet (25).

struggles

Kamilia komt uit een Islamitisch gezin en heeft een Marokkaanse achtergrond. Zij vertelde eerder al aan FunX dat ze heel veel struggles heeft gehad met haar coming out. In de uitzending zegt ze hierover het volgende:

"Ik heb er heel lang mee gezeten voor ik mezelf überhaupt accepteerde. Uiteindelijk ben ik heel erg ziek geworden. Ik ben in het ziekenhuis beland en geen dokter kon zeggen wat ik had. Ik viel elke dag een kilo af. Op een avond lag ik in mijn eentje in mijn ziekenhuiskamer en hoorde ik die track van Jessie J, 'Who You Are'. Dat was het moment waarop ik dacht: oké, als ik zo doorga, wordt het echt mijn dood. Als zij het kan, kan ik het ook."

teleurstelling

Voor Jonathan was zijn coming out ook best een moeilijk moment. Aan FunX vertelt hij dat zijn stiefvader en stiefbroertje er oké mee waren, maar dat zijn broer en zijn moeder het wel heel lastig vonden in het begin. "Zij dachten dat zij mij in een ander daglicht moesten gaan zien en dat ik niet meer aan hun verwachtingen voldeed."

"Alles wat mijn broer deed, deed ik ook en nu was ik ineens 'anders'. Hij had allemaal verwachtingen zoals 'we gaan samen uit en chickies versieren' en mijn moeder dacht: 'ik krijg later ook gewoon kleinkinderen van jou.' Wat nog steeds kan, maar ze was gewoon een beetje teleurgesteld ofzo."

bevrijding

Jonathan vertelt dat hij begreep dat het wellicht een shock was voor zijn familie. Hij gunde hen dan ook uitgebreid de tijd om aan het idee te wennen. "Ik loop hier al een jaar mee, dus als het voor mij al lastig is, zal het voor hun ook wel lastig worden, dus ik heb gewoon gezegd toen ik uit de kast kwam: 'Ik weet dat dit een shock gaat zijn, dus ik ga jullie de tijd geven er over na te denken'."

Toch denkt hij nog altijd met een goed gevoel terug aan zijn coming out, die ook voor hem als een verrassing kwam. "Ik dacht opeens: nu moet het gewoon verteld worden. [...] Ik voelde me daarna zo bevrijd, echt mezelf. Ik raad het iedereen aan. Ik weet dat het moeilijk is, maar het wordt beter."

Ster advertentie
Ster advertentie