FunX

Chefkoks helpen jou bij 't kerstdiner!

  1. Newschevron right
  2. Chefkoks helpen jou bij 't kerstdiner!
Zit je met je handen in het haar omdat je een kerstdiner op tafel moet zetten? Das nergens voor nodig! Maarten belde woensdagochtend in Start met chefkoks Ramon Beuk, Pierre Wind en Robert Kranenborg. Zij vertellen wat zij deze kerst gaan doen en geven ook nog even wat last-minute advies waarmee jouw diner niet meer in de soep kan lopen.

Goed verhaal
Ramon Beuk vertelt Maarten dat je niet enorm je best hoeft te doen om indruk te maken op je gasten: “Je maakt indruk op het moment dat je laat merken dat je er met liefde aan gewerkt hebt. Eten wordt als snel speciaal wanneer je het zelf hebt gemaakt en je er energie en liefde in stopt. Daar hoef je niets ingewikkelds voor te doen.”

Het eten moet natuurlijk lekker zijn, maar smaak is subjectief. Volgens Ramon genieten je gasten extra van het eten wanneer er een verhaal achter zit. “Het is belangrijk om alles goed voor te bereiden zodat je ook gezellig met je gasten aan tafel kan zitten. Wanneer je van tafel gaat om te koken, vertel je gasten dan ook wat je gaat doen en wat voor gerechtje ze kunnen verwachten. Vertel waar je je inspiratie vandaan hebt gehaald. Misschien is het een recept van je moeder waar jij een andere draai aan hebt gegeven. Zo’n verhaal bij je gerechten maakt indruk.”

Kersthater
Chefkok Pierre Wind haat Kerst. Hij vindt het feest niet gezellig en probeert er ook zo min mogelijk aan te doen. Pierre: “Kok is een fantastisch beroep als je niet van Kerst houdt, het perfecte excuus om niet naar die feestjes te hoeven gaan. Ik zorg er altijd voor dat ik het huis ontvlucht zodat ik niet mee hoef te doen aan die opgelegde ‘gezelligheid’.”

Gelukkig heeft de kale kok wel goed advies voor iedereen die zijn familie en vrienden dit weekend een kerstdiner voor moet schotelen: “Er is een nieuwe trend overgewaaid uit Amerika en die is heel makkelijk. Je laat je gasten allemaal een gerecht meenemen. Dat is daar echt hot. Je hoeft dan zelf maar één gerecht te maken. Wanneer je op bezoek gaat, moet je ervoor zorgen dat je het bijna direct kan serveren. Uren in de keuken staan is niet de bedoeling. De gedachtegang is: ‘eten is leuk, maar het gaat vooral om de sfeer’."

Limburgse grottenham
Ook over welk gerecht je kan bereiden heeft Pierre wel wat goede ideeën: “Weet je wat echt kicken is? Neem een mooie gesneden Limburgse grottenham, of als je het halal wil rookvlees of kip en een meloen. Haal de schil van de meloen af en snij er met een kaasschaaf mooie dunne plakjes van. Leg dat samen op een bord en je hebt een waanzinnige binnenkomer. Dit is zo gemakkelijk en je voelt je gelijk een ster. Als je nou iets meer te besteden hebt, haal dan bij de groenteboer eetbare bloemen. Das ook echt kicken!”

Wild met specerijen
Sterrenchef Robert Kranenborg zit kerstavond met zijn gezin aan de eettafel. Hij heeft jaren lang op eerste en tweede kerstavond in de keuken gestaan en kerstavond was dus voor hem een mooi moment om met z’n geliefden te genieten. Hij heeft een mooie traditie: “Op kerstavond kook ik zelf en mag iedereen bepalen wat ze willen eten en proeven.”

Wanneer de chef zelf mocht kiezen, zou hij wild met mooie specerijen eten. Robert: “Ik ben een wildman, dat is het beste scharrelvlees wat er is. Het zijn de laatste beesten die zelf bepalen wat ze eten en als je dat op de juiste manier bereidt heb je een hele mooie schotel. Waar ik wel een advies in wil geven is dat mensen eens moeten proberen met andere kruiden en specerijen iets op smaak te brengen. Daardoor geven ze vlees meer karakter. Er zijn verschillende soorten zouten, een prachtig aanbod aan pepers en kruidenmixen en daarmee maak je nou net het verschil.”

Ster advertentie
Ster advertentie