FunX

Deze groep maakte de LINDA-cover na: "Iedereen wil gerepresenteerd worden"

foto: Foto: Mona van den Berg
  1. Newschevron right
  2. Deze groep maakte de LINDA-cover na: "Iedereen wil gerepresenteerd worden"

Toen een paar weken terug de nieuwe cover van het blad LINDA. verscheen, kwam daar al snel veel kritiek op. De foto, met daarop negen bekende Nederlandse vrouwen in ontbloot bovenlijf, is namelijk niet echt divers. Het thema is vrijheid rondom borsten, maar alle lichamen op de cover hebben vrijwel dezelfde (slanke) maat en er zijn geen mensen afgebeeld met bijvoorbeeld een fysieke beperking of littekens. Als reactie op de cover en om te laten zien hoe je wél echte diversiteit laat zien, heeft Laura van der Heide van FMNST Platform samen met een groep mensen de foto nagemaakt.

Quote

We waren klaar met afwachten, dus we besloten zelf maar te laten zien wat we graag willen zien.

Laura (FMNST Platform)

Borstenthema

Het thema van het septembernummer van LINDA. is borsten en dan met name de vrijheid die je zou moeten hebben om die te laten zien waar en wanneer je wil zonder vervelende gevolgen. Als statement tegen de preutsheid en bijvoorbeeld de tepelcensuur op Instagram staat het blad onder de titel 'TITS R US' daarom vol met foto's van blote borsten.

Waar de cover bedoeld was om anderen te empoweren, heeft het blad volgens veel mensen de plank misgeslagen. Er wordt namelijk - voor de zoveelste keer - slechts één ideaalbeeld van het vrouwelijk lichaam laten zien waar velen zich niet in kunnen herkennen. Ook Laura baalde toen ze de cover zag. "Vooral omdat ze niet de kans hebben gegrepen om écht divers te zijn. Het is niet de eerste keer dat het blad de plank misslaat bij zo'n groot thema."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nieuwe foto

Net als vele anderen uitte Laura haar frustratie op Instagram en daar kreeg ze veel reacties op. "Ik besloot dat ik de foto wilde namaken met échte diversiteit en hoorde dat fotograaf Mona van den Berg en Marie Lotte Hagen en Nydia Voorthuizen van 'Damn, Honey' dit ook wilden doen." Ze besloten hun krachten te bundelen en goed na te denken over hoe ze meer verschillende soorten mensen konden laten zien. "Deze personen hebben wij benaderd. Zo simpel kan het zijn."

Op de nieuwe cover shinen nu Lotte van Eijk, Jos de Vidal de St. Germin, Jeanette Chedda, Sylvia Mercera, Milouska Meulens, Santoecha Rangai, Saskia Olivieira, Sharmila Vooren en Nanoah Struik. Daardoor worden er verschillende soorten lichamen en borsten gerepresenteerd. Zo zie je een vrouw in een rolstoel, een trans vrouw, een non-binair persoon en een vrouw met littekens als gevolg van borstkanker.

Quote

Het is niet oké om gemarginaliseerde groepen te blijven vergeten in je magazine of om ze alleen maar af te beelden wanneer het goed uitkomt voor je item.

Laura (FMNST Platform)

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Beeldvorming

Laura legt uit waarom het belangrijk is dat bladen als LINDA. diversiteit laten zien. "Media spelen zo'n belangrijke rol in de beeldvorming van gemarginaliseerde groepen", vertelt ze. "Het wordt tijd dat zij dit zelf beseffen." Volgens haar denken bladen er nog te vaak makkelijk vanaf te komen door bijvoorbeeld één persoon van kleur af te beelden in een groep van verder witte personen.

"Gebruik ze niet als 'token', maar ga eens een stapje verder. Zet mensen van kleur niet aan de binnenkant van de cover, beeld mensen met een handicap af en laat mensen met een ander lijf dan die van het westerse schoonheidsideaal zien. En beeld ze dan niet alleen af wanneer het gaat over die bepaalde handicap of trans zijn, maar als representatie van de bevolking. Wat dat zijn ze."

Excuus

Hoofdredacteur van LINDA., Karin Swerink, verklaarde bij het uitkomen van de cover wel rekening te hebben gehouden met diversiteit. "We hebben invloed op de vrouwen die we vragen, maar niet op de vrouwen die 'ja of nee' zeggen. Ik ga niet iemand aan de haren trekken", zei ze bij Radio 1. Dat 'excuus' van te weinig mensen kunnen vinden gaat volgens Laura niet op. "Ons is het in een week gelukt. Het is een kwestie van willen."

Als het aan haar ligt, mogen media vaker verantwoordelijkheid nemen voor hun missers. "Het is oké om een keer de mist in te gaan, daar ben je mens voor, maar kom er dan ook voor uit. Er wordt vaak gewacht tot het overwaait en er volgen maar weinig echte excuses."

Iedereen wil gerepresenteerd worden

Laura, make-upartiesten Chiara Sriram, Jasmijn Robin Minese en Sylvia Mercera, de modellen en de rest van het team achter de foto hopen dat ze mensen kunnen laten zien dat je geen genoegen hoef te nemen met wat je in de media wordt aangeboden. "Het is niet oké om gemarginaliseerde groepen te blijven vergeten in je magazine (of op tv) of om ze alleen maar af te beelden wanneer het goed uitkomt voor je item."

Ze hoopt dat andere media en platforms er wat van kunnen leren. "Het is ook gewoon niet slim om het niet te doen. Hoe diverser je content is, hoe groter je doelgroep wordt en hoe meer geld je kan verdienen. Iedereen wil gerepresenteerd worden: dik, dun, wit, Zwart, gehandicapt, queer, trans, non-binair, neurodivers, rijk en arm."

Ster advertentie
Ster advertentie