FunX

De Provinciale Statenverkiezingen komen eraan: waarom moet je stemmen?

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. De Provinciale Statenverkiezingen komen eraan: waarom moet je stemmen?

Op 15 maart is het weer tijd om naar de stembus te gaan voor de Provinciale Statenverkiezingen. Je hebt er de afgelopen weken vast veel over gehoord, maar wellicht denk je nog altijd: wat houden deze verkiezingen nou precies in? Geen stress, je bent niet de enige. Je denkt misschien dat deze verkiezingen niet heel belangrijk zijn, maar vergis je niet: de leden van de Provinciale Staten hebben belangrijke taken die direct invloed hebben op jouw leven.

Wat zijn de Provinciale Staten?

Voordat we wat dieper duiken in de verkiezingen, is het van belang dat je weet wat de Provinciale Staten precies zijn. Zij zijn de volksvertegenwoordigers van een provincie en vormen een bestuurslaag tussen de regering en de gemeente. Nederland telt in totaal 12 provincies en elke 4 jaar mag je stemmen op een kandidaat van een politieke partij die jou de komende 4 jaar vertegenwoordigt in de Provinciale Staten. Hoe groot zo’n parlement is, is afhankelijk van hoeveel inwoners een provincie heeft.

Eerste Kamer

De leden van de Provinciale Staten kiezen ook elke vier jaar de leden van de Eerste Kamer (die verkiezingen vinden dit jaar op 30 mei plaats). Door woensdag te stemmen heb je dus ook invloed op de samenstelling van de Eerste Kamer. De leden daarvan kunnen onder andere wetten goed- of afkeuren die eerder door de Tweede Kamer zijn goedgekeurd.

Dit is waarom stemmen voor de Provinciale Staten belangrijk is!

Belangrijke taken

Onlangs vertelde CDA-lid Roy (20), de jongste kandidaat op de lijst, aan FunX dat de Provinciale Statenverkiezingen misschien wel de saaiste verkiezingen zijn, maar dat maakt ze niet minder belangrijk. Nu vraag je je misschien af: wat maakt de Provinciale Staten nou zo belangrijk en waarom zou ik morgen moeten gaan stemmen? Zoals eerder gesteld, hebben de leden van de Staten een aantal taken die te groot zijn voor de gemeente en te klein voor de landelijke politiek. Een van die taken is het kiezen van de leden van de Gedeputeerde Staten, die het dagelijks bestuur vormen van jouw provincie. De Provinciale Staten bepalen het beleid van de provincie op cruciale punten en controleren of de Gedeputeerde Staten dit beleid goed uitvoeren.

Het beleid is bijvoorbeeld gericht op hoe de openbare ruimte in jouw omgeving wordt ingedeeld. Denk bijvoorbeeld aan de aanleg van snelwegen, woonwijken en natuurgebieden. Vind je dat er teveel bedrijventerreinen zijn in jouw leefomgeving en te weinig parken en speeltuinen? Dan is het handig om morgen op een partij te stemmen die het beschermen of aanleggen van natuurgebieden en faciliteiten voor kinderen net zo belangrijk vindt als jij. Ook de inrichting van het openbaar vervoer is een thema waar de Staten zich mee bezighouden. Als er binnenkort in jouw wijk een buslijn komt die jou van je voordeur rechtstreeks naar school of werk brengt, vergeet dan vooral niet de Provinciale Staten daarvoor te bedanken.

Werkgelegenheid creëren

Daarnaast houden de Provinciale Staten zich bezig met klimaat en energie, cultuur en monumentenzorg en, niet te vergeten, de lokale economie. Zo proberen ze de economie aantrekkelijk te maken voor bedrijven en in het verlengde daarvan meer werkgelegenheid te creëren in de provincie.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Waterschapsverkiezingen

Naast de Provinciale Statenverkiezingen kun je morgen ook nog gaan stemmen voor de Waterschapsverkiezingen. De kans is groot dat die verkiezingen een ver-van-je-bed-show lijken, maar ook die zijn belangrijker dan je denkt. Bij de Waterschapsverkiezingen stem je op leden voor het algemeen bestuur van een waterschap, waarvan er 21 zijn in Nederland. Het bestuur van een waterschap is verantwoordelijk voor het waterbeheer in een bepaald gebied en houdt zich bezig met het zuiveren van afvalwater, het beheer van dijken en sluizen om Nederland tegen overstromingen te beschermen en het op peil houden van de kwaliteit van het drink- en zwemwater.

Ook zorgt een waterschap ervoor dat het water in sloten, rivieren en beken schoon en gezond is voor mensen, planten en dieren. Het is wellicht geen onderwerp waar je je dagelijks mee bezighoudt, maar het kan absoluut geen kwaad om eens in de vier jaar even een half uurtje uit te trekken om je hierin te verdiepen. Tot zover de Waterschapsverkiezingen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geïnteresseerd geraakt?

Ben je tijdens het lezen van dit artikel geïnteresseerd geraakt in de Provinciale Statenverkiezingen? Dan is het nog niet te laat om je te verdiepen in een politieke partij die jouw standpunten het beste vertegenwoordigt. Om je op weg te helpen, sprak FunX met Maarten van Check Je Stem, die je tips geeft over waar je op moet letten als je op een partij stemt tijdens de Provinciale Statenverkiezingen.

Check Je Stem helpt jou met stemmen!

Misleidende informatie

Bij het kiezen van een politieke partij is het wel van groot belang dat je niet valt voor valse en misleidende informatie die op het internet rondgaat over de partij van jouw keuze. Zo vertelde politiek verslaggever Thomas van Groningen onlangs aan FunX dat dit vooral op social media best gevaarlijk kan zijn. "TikTok heeft gezegd geen politieke reclames toe te laten, omdat dat is misgegaan bij de Amerikaanse verkiezingen met Trump", aldus Thomas. "Als je heel veel geld hebt, zou je namelijk de verkiezingen kunnen beïnvloeden door heel veel reclame in te kopen."

Eind februari deed BNR Nieuwsradio onderzoek naar hoe goed TikTok controleert of politieke partijen geen reclame maken. Dat deden ze door zeven nepreclames in te dienen met politieke informatie. Daar zat ook valse informatie tussen, bijvoorbeeld over dat de stembussen dicht zouden zijn en dat je niet meer kan stemmen. "Daarmee kan je natuurlijk keihard de verkiezingen beïnvloeden. Maar die kwam gewoon door de keuring van TikTok heen", aldus Thomas.

"Zorgelijk"

Die controle van TikTok blijkt dus niet echt goed te werken. Zo was er ook een reclame met het adres van Sigrid Kaag en de oproep om 'hier naartoe te gaan met fakkels'. Ook die werd goedgekeurd. "Dat is zorgelijk. Stel dat iemand dit echt doet en je zorgt ervoor dat mensen niet gaan stemmen of gaan stemmen op basis van valse informatie, is dat natuurlijk niet de bedoeling", zegt Thomas. TikTok heeft aan BNR laten weten dat "de advertenties nooit goedgekeurd hadden mogen worden" en belooft meer te zullen doen om de veiligheid van de verkiezingen te waarborgen.

Tijd om te stemmen

Morgen kun je van 7:30 uur tot 21:00 uur bij een stembureau in jouw gemeente stemmen. Hiervoor heb je alleen je twee stempassen en een geldig legitimatiebewijs nodig. Heb je het morgen toevallig zo druk dat je helaas niet zelf naar het stembureau kan? Niet getreurd, je kunt gerust iemand anders voor je laten stemmen. Hiervoor hoef je alleen maar iemand te machtigen, die zelf ook gaat stemmen.

Ster advertentie
Ster advertentie