FunX

Jairzinho en Angelo King bezorgd om Suriname: "De bevolking is ten einde raad"

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Jairzinho en Angelo King bezorgd om Suriname: "De bevolking is ten einde raad"

FunX vraagt woensdag de hele dag aandacht voor de huidige situatie in Suriname. In een speciale avondshow kwamen verschillende bekendheden langs die een connectie hebben met het land. Jairzinho en Angelo King vertelden wat zij allemaal meekrijgen van hun Surinaamse familieleden en vrienden over de verontrustende coronasituatie.

Jairzinho en Angelo King bezorgd om Suriname: "De bevolking is ten einde raad"

Horrorfilm

Jairzinho vertelt dat hij via zijn familieleden veel meekrijgt van de situatie. Zo is zijn moeder op dit moment in Suriname. "Ze geven aan dat er nu best een grimmige sfeer hangt. De bevolking is ten einde raad. Door de strenge lockdown voelen veel mensen zich verloren. Het gaat niet alleen om COVID en de financiële problemen in het land. Het is ook mentaal een hele grote uitdaging voor de mensen in Suriname, omdat ze niet weten wat eraan komt."

"Het is angstaanjagend. De laatste keer dat ik daar was, was het een heel ander land. Als je dan nu hoort wat er gaande is, lijkt het wel een horrorfilm."

Geen sociaal vangnet

Volgens Jairzinho is er vooral behoefte aan educatie en meer steun vanuit de regering. "Er is een lockdown, maar er is geen sociaal vangnet. Mensen zitten nu thuis en hebben daardoor geen inkomsten. Ze weten niet waar ze aan toe zijn. Nu is het voor veel mensen zo van: ik kan binnen blijven en verhongeren of naar buiten gaan met het risico dat ik een coronabesmetting oploop."

Iets beter nieuws

Angelo vertelt over de verschillende verhalen die hij meekrijgt van familie en vrienden in Suriname. De artiest belt regelmatig naar Su en de verhalen die hij hoort zijn vaak heavy. "Iedere keer hoor ik iets anders. Er zijn steeds weer nieuwe ontwikkelingen", vertelt hij. Maar hij kreeg vlak voor het interview gelukkig ook wat beter nieuws. "Ik belde een uurtje geleden met een vriend en die zei dat het wel een stukje beter gaat dan vorige week. Zo zijn er vanuit Nederland zuurstofcontainers gestuurd en is er medisch personeel naar Suriname vertrokken."

Positieve vibes

Om ook voor wat positieve vibes te zorgen, werd de twee artiesten gevraagd wat hen blij maakt als ze denken aan Suriname. "Ik kan daar gewoon op een hangmat liggen terwijl ik aan niets denk en dan mijn oma op de achtergrond hoor schreeuwen Daar kan ik echt van genieten", vertelt Angelo lachend. "Ik krijg altijd een geweldig gevoel van de mensen daar en dat zal voor altijd zo zijn. Er is veel liefde en warmte."

Voor Jairzinho heeft Suriname ook altijd een speciaal plekje in zijn hart. "Er zijn mooie dingen die ik kan opnoemen, zoals geweldige shows die ik daar heb gegeven. Maar waar ik vooral van houd, is dat ik in Suriname niet als iemand uit het buitenland wordt gezien. Ik kom daar echt thuis, zoals een vogeltje die terugkomt in zijn vertrouwelijk nest."

FunX 4 Su

De coronapandemie treft Suriname harder dan ooit. Er is op dit moment sprake van de hoogste alarmfase en er worden gemiddeld 200 besmettingen per dag gemeld op een totaal van 600.000 inwoners. Op de intensive care geldt code zwart. Er is een tekort aan middelen en aan medische krachten. Daarom heeft Suriname jouw hulp hard nodig. Doneren kan via deze link!

Eerst meer lezen? Check alle info en verhalen op FunX.nl/4su.

Ster advertentie
Ster advertentie