FunX

SPOKEN: Mensenrechten en 3D-printers

  1. Newschevron right
  2. SPOKEN: Mensenrechten en 3D-printers
Op 10 december is het wereldwijd de Dag van de Mensenrechten, omdat in 1948 de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens aangenomen is door de VN. Hoe staat het daar nu eigenlijk mee? Wereldwijd gaan er namelijk nog steeds veel mensen gebukt onder geweld en onderdrukking. Heeft de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens wel genoeg slagvaardigheid? En hoe universeel zijn die rechten eigenlijk? Manu vraagt het aan Cees Flinterman, Emeritus Hoogleraar en lid van het mensenrechtencomité. Ook antropoloog Hans Feddema komt uitgebreid aan het woord.

3D-printer

We leven in een tijd waarin technologische ontwikkelingen elkaar razendsnel opvolgen. In Spoken gaat Manu in een serie thema-uren een aantal van deze nieuwe ontwikkelingen onderzoeken. In dit eerste deel de 3D-printer. Een printer waarmee je de meest uiteenlopende objecten kunt maken. Van kauwgomballen tot badeendjes, van ondergoed tot de gloednieuwste wapens. Siert Wijnia ontwikkelde met zijn bedrijf Ultimaker een 3D-printer en Wilma Koolen-Hermkens adviseert als Business Line Manager bij TNO veel bedrijven over de opkomst van de 3D-printer. Ze vertellen over de oneindige mogelijkheden van de 3D-printer.

Duidelijke Taal

In de rubriek Duidelijke Taal hangt Lauran Helberg, voor sommigen beter bekend als Skaffa Lau, voormalig frontman van de Stropstrikkers uit Utrecht aan de lijn. Naast zijn favoriete lyricale performance vertelt hij over z'n album Helberg dat op 13 december gereleast wordt in de Ekko in Utrecht.

Spook van de Week

Vorige week namen we afscheid van Gijs ter Haar als huisdichter, maar hij gaf het stokje door aan Martin Aart de Jong, dichter en lid van het Leids Dichtersgilde. Voor Spoken schreef Martin speciaal een Spook over 3D-printers.

Uur 1

{audio}http://download.omroep.nl/funx/ondemand/spoken/spoken_201212092100.mp3{/audio}
(rechter muisknop > doel opslaan als)

Outkast - Rosa Parks
Peter Tosh - Equal Rights
Typhoon - Hotel Beschaving
Lupe Fiasco - American Terrorist
Helberg - Zondeval
William de Vaughn - Be Thankful Fot What You Got (Duidelijke Taal: Helberg)
Jurassic 5 - Freedom
Common Ft. John Legend - Strange Fruit

Uur 2

{audio}http://download.omroep.nl/funx/ondemand/spoken/spoken_201212092200.mp3{/audio}
(rechter muisknop > doel opslaan als)

Jay Z - Death Of Autotune
Non Phixion - We Are The Future
Dead Prez - Take Me To The Future
El-P - The Full Retard
Ziggy Recado - Liberation
Sexion D'Assaut - Ma Direction
M.O.P. - What The Future Holds
KRS-One Ft. Buckshot - Past, Present, Future

Ster advertentie
Ster advertentie