FunX

Jaap liep in djellaba door Den Haag en kreeg nare reacties: "Geen prettig sfeertje"

foto: YouTube: Bondgenoten
  1. Newschevron right
  2. Jaap liep in djellaba door Den Haag en kreeg nare reacties: "Geen prettig sfeertje"

Het YouTube-duo Bondgenoten doet vaker experimenten die betrekking hebben op afkomst en religie. In hun meest recente video loopt Jaap, een van de twee jongens, in een djellaba door Den Haag om te kijken wat voor reacties hij zou krijgen. Die waren helaas niet heel positief. Jaap vertelde in Start met Fernando hoe hij het opnemen van de video heeft ervaren.

Eerdere experimenten

Twee jaar geleden voerden Jaap en zijn compagnon Benjamin een soortgelijk experiment uit. Benjamin, die joods is, liep destijds met een keppeltje door Utrecht en kreeg verschillende nare opmerkingen naar zijn hoofd geslingerd. Twee maanden geleden voerden ze datzelfde experiment uit in Den Haag en werd Benjamin geen enkele keer uitgescholden.

Jaap vertelt: "Na die experimenten zeiden heel veel mensen van: 'Doe dat ook eens een keer als moslim in Den Haag en dat hebben we gedaan." Voor het experiment trok Jaap een djellaba aan en deed hij een kufi (islamitisch hoofddeksel) op. Ook verfde hij zijn haar en baard zwart. Vervolgens gingen de YouTubers door drie verschillende delen van de stad, namelijk het centrum, Statenkwartier en Duindorp.

Jaap: "Een scootergastje schold me met vrije grove ziektes de wijk uit"

Staande gehouden door politie

In het centrum werd Jaap staande gehouden door twee politieagenten, omdat hij 'opviel'. Nadat Jaap een van de agenten vroeg wat er precies opviel, antwoordt de agent: "Dat weet ik eigenlijk niet." Later legden de agenten uit dat het kwam doordat Jaap heen en weer aan het lopen was en dat de staandehouding niets met uiterlijke kenmerken te maken had.

'Pyjamapak'

Als het duo vervolgens naar het Statenkwartier gaat, wordt Jaap meerdere keren raar aangekeken. "Hij denkt: ik ga een jurk aandoen", zegt een vrouw die voorbij hem loopt. Even later is het weer raak wanneer een man op een bankje zegt: "Dat is een moslim, die heeft z'n pyjamapak nog aan." Wanneer Benjamin de man confronteert, geeft hij niet toe dat hij 'pyjamapak' zei en zegt hij boos: "Loop alsjeblieft door man!"

Bedreigd

Het experiment eindigt uiteindelijk in Duindorp, waar Jaap zich ontzettend ongemakkelijk voelt. In de video is te zien hoe een jongen op de scooter tegen Jaap zegt: "Ik waarschuw jou hier één keer: ga hier niet zo lopen." Jaap: "Hij schold me met vrij grove ziektes de wijk uit. Dat vond ik heel erg tegenvallen. Het was geen prettig sfeertje. Dat had ik niet verwacht."

Check de beelden van het hele experiment hieronder.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie