FunX

"Schelden met het woord kanker moet kunnen"

  1. Newschevron right
  2. "Schelden met het woord kanker moet kunnen"
Het woord kanker wordt tegenwoordig niet alleen als scheldwoord gebruikt. Veel jongeren gebruiken het woord om juist aan te geven hoe vet ze iets vinden. Ga maar eens in een bus zitten vol scholieren en de kanker vet, kanker dope en kanker hard vliegen je om de oren. Veel jongeren beseffen kennelijk niet hoe kwetsend hun taalgebruik is voor mensen die zelf kanker hebben of iemand verloren hebben aan de ziekte.

Stelling
De stelling in CritiX was dinsdag daarom: "Wie het woord kanker als scheldwoord gebruikt is een loser". Via de FunX App en via FunX.fm brachten uiteindelijk 1342 mensen hun stem uit. Opvallend is dat een kleine meerderheid (52%) het oneens is met de stelling. Ofwel, een meerderheid vindt dat schelden met het woord kanker moet kunnen.

Facebook
Ook op Facebook werd druk gereageerd op de stelling. Zo zegt Oisin: "Mee eens, het dient geen enkel doel om dat woord zoals ik af en toe hoor in 1 elke zin een keer of 2, 3 keer te gebruiken.. Gewoon lelijk en komt dom over!"

Ashley geeft toe dat ze het woord kanker wel gebruikt maar alleen in het bijzijn van haarzelf: "Als ik iets laat vallen of iets dergelijks," zegt ze.

Bryan vindt het onzin. Hij heeft zelf zijn oma verloren aan de ziekte maar hij zegt zich er niet druk over te kunnen maken: "Jullie zitten te zeiken over het woord dat gesproken wordt maar niet de intentie die erachter zit. Ik ben 'kanker' moe, heeft niks met het ziekte te maken maar dat de persoon zo moe is, dat het zeggen van, wat ben ik toch moe, niet voldoet."

Maureen
Maureen uit Zaandam heeft zelf twee vormen van kanker overwonnen en is nu vier maanden vrij van de ziekte. Zij ergert zich aan het gebruik van het woord kanker en het schelden ermee. Beluister hier haar verhaal:Kempi
Ook Kempi was een fervent gebruiker van het k-woord. Hij zag het licht nadat zijn oma was overleden aan kanker. Sindsdien probeert hij met zijn muziek iedereen er bewust van te maken dat het onnodig gebruik van het k-woord niet kan. Ook zamelt hij geld in voor KWF Kankerbestrijding met zijn muziek. Beluister hier het interview met de rapper:Ster advertentie
Ster advertentie