FunX

Nigeriaanse L.A.X: "Ik nam 'Sempe' op in m'n kamer, nu gaat het de wereld over"

foto: FunXfoto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Nigeriaanse L.A.X: "Ik nam 'Sempe' op in m'n kamer, nu gaat het de wereld over"

Hij is een van de meest veelbelovende Afro-artiesten die op dit moment de wereld overnemen en je bent deze zomer ongetwijfeld los gegaan op zijn hit Sempe: de Nigeriaanse L.A.X (29). Momenteel is hij in Nederland voor zijn Europese tour en vanmorgen bracht hij een bezoekje aan de FunX-studio. Daar vertelde hij Fernando over zijn wereldwijde succes, zijn dromen en wat hij heeft geleerd van zijn oude labelbaas Wizkid.

Quote

Ik wist vanaf het begin al dat ik mijn muziek de wereld over wilde laten reizen.

L.A.X

L.A.X

L.A.X vertelt dat hij in 2008 begon met muziek maken, toen hij net van de middelbare school af kwam. "Ik had toen al een bijnaam. Iedereen noemde me al jaren LA, omdat ik veel schoenen had, vooral van Lacoste." Een sneakerhead is hij inmiddels niet meer, maar voor zijn artiestennaam heeft hij een X achter zijn oude bijnaam geplakt. "Het is nu een afkorting voor 'Live in Exile'".

L.A.X over zijn oude labelbaas Wizkid

Video niet beschikbaar

'Muziek laten reizen'

Dat mensen van over de hele wereld genieten van zijn tracks vindt L.A.X bijzonder. "Ik voel me gezegend en ben dankbaar voor waar ik ben. Afrobeats wordt nu echt groot en ik ben daar onderdeel van. Het maakt me niet uit of mijn aandeel maar klein is", vertelt hij. "Ik ben gewoon enthousiast, want dit was het plan vanaf het begin. Ik wist altijd al dat ik mijn muziek de wereld over wilde laten reizen."

Wereldhit thuis opgenomen

Dat is gelukt: L.A.X' hit Sempe wordt in talloze landen gedraaid. "Laatst zag ik dat het in India gebruikt wordt voor TikToks. Dat is echt bizar. Ik heb dat nummer opgenomen in m'n kamer met een microfoon, niet eens in een echte studio", herinnert hij zich. "De set-up kostte nog geen duizend dollar en nu gaat het nummer wereldwijd."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Lessen van Wizkid

L.A.X heeft sinds 2018 zijn eigen label, Rasaki Music Group, maar was daarvoor getekend bij Wizkid, van wie hij veel heeft geleerd. "Ik hou ervan om nieuwe dingen te leren, waar ik ook ben. Van Wiz leerde ik geduldig te zijn en te wachten op de juiste deal en de juiste stap." De artiest zal daarom niet snel overhaaste beslissingen nemen. "Ik kan tien jaar wachten op het beste moment. Niets komt vanzelf."

L.A.X: "Mijn droom is om kinderen te helpen"

Video niet beschikbaar

Kinderen helpen

Naast zijn eigen muzikale dromen najagen, vindt L.A.X het ook belangrijk om anderen te helpen. "Mijn droom is om kinderen te helpen. Kinderen van 0 tot 7 à 8 jaar, want ik denk dat dat het meest cruciale deel is van je leven." Het liefst richt hij in de toekomst zijn eigen liefdadigheidsorganisatie op. "Dan zou ik betalen voor hun opleiding. Dat is m'n droom."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie