FunX

Docu: Van bendelid met schulden tot rolmodel met nog meer schulden, hoe dan?!

  1. Newschevron right
  2. Docu: Van bendelid met schulden tot rolmodel met nog meer schulden, hoe dan?!

Video niet beschikbaar

"Ik wil laten zien hoe zwaar en moeilijk het is en hoe het Nederlandse schuldensysteem juist schulden in stand houdt in plaats van je te helpen." Dat vertelde Jeansen over de documentaire Lost Boys, 5 jaar later bij Fernando in Start. Hij was ooit een bendelid, maar heeft daar afstand van genomen en mag zichzelf inmiddels wel een rolmodel noemen. Maar de schulden die Jeansen toen had en opbouwde toen hij in detentie zat, daar is hij nog lang niet van af. Sterker nog, hoe hard hij ook zijn best doet om alles af te betalen, er komen alleen maar meer schulden bij.

veel vragen (on)beantwoord

Lost Boys, 5 jaar later is een vervolg op de documentaire Lost Boys. "De eerste had een open eind. Ik kwam uit detentie en probeerde iets van m'n leven te maken. De maakster volgde me toen ongeveer een jaar. Ik heb sindsdien heel veel vragen gekregen van mensen die wilde weten hoe het nu met me gaat. Naar de vragen en het feit dat ik in 2016 genomineerd werd voor een radioprijs, vond de maakster het mooi om een vervolgdocumentaire over mijn verhaal te maken."

achteruit?

Naast dat Jeansen nu bij FunX werkt en toffe dingen doet, wordt hij achtervolgd door zijn verleden. "Onder andere heel veel schulden, incassobureaus en deurwaarders. In de docu zie je ook dat iemand er alles aan doet om iets moois van zijn leven te maken en dat het moeilijk wordt gemaakt door de instanties die je juist vooruit zouden moeten helpen."

werkt niet

Jeansen is natuurlijk niet de enige Nederlander die in de schulden zit. Hij wil zijn verhaal doen om te kijken of er wat veranderd kan worden aan het niet goed functionerende schuldensysteem.

"Van de mensen die zich aanmelden bij schuldhulpverlening wordt maar acht procent succesvol geholpen. Ik zeg altijd: als ik maar acht procent van mijn werk goed doe, dan word ik ontslagen. Jij ook. Maar de kredietbank kan het wel gewoon op dezelfde manier blijven doen, terwijl het blijkbaar niet werkt...."

Crowdfunding

Wil je Jeansen financieel helpen of meer weten over de huidige stand van zaken? Check Lost Boys At Work en houd natuurlijk FunX.nl in de gaten.

Ster advertentie
Ster advertentie