FunX

Milou Deelen stond op tegen slutshaming: ''Een jaar later hebben we het er nog over''

  1. Newschevron right
  2. Milou Deelen stond op tegen slutshaming: ''Een jaar later hebben we het er nog over''

Milou Deelen ging een jaar geleden viral met een filmpje op Facebook waarin ze slutshaming aankaart. Door mensen uit haar studentenvereniging werd ze meermaals hoer, slet of laag wijf genoemd. Hoewel haar medestudenten het altijd gooiden op een 'grapje', kon Milou er zelf niet om lachen. In het afgelopen jaar is er veel gebeurd, maar de strijd voor de gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen blijft voortduren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

''Toen wilde ik gewoon statement maken. Ik dacht wel: hoe meer mensen het zien, hoe beter. Maar de lange nasleep had ik niet verwacht. Dat ik het er een jaar later nog over zou hebben, had ik niet verwacht. Ik ben wel heel trots, want het gesprek is hierdoor begonnen. Slutshaming was daarvoor nog een te weinig besproken probleem.''

Gesprek aangaan

De periode rond de publicatie van de video was best heftig: ineens was Milou het verhaal van de dag. Ze wist veel los te maken in Nederland en kreeg veel positieve, maar natuurlijk ook negatieve reacties. Toch wilde Milou juist het gesprek aangaan met de mensen die de meest nare opmerkingen maakten. Er was een jongen die haar tagde onder een bericht over aanranding, een totaal misplaatste associatie. Ze belde hem op en na twee uur hadden ze beiden meer begrip voor elkaar.

''Aan het eind van het gesprek konden we elkaar bij wijze van spreken de hand schudden. Dat laat zien dat het belangrijk is dat mensen het gesprek aangaan.''

Vrouwelijke slutshamers

Slutshaming betekent volgens Milou dat je ''een meisje uitscheldt voor slet, maar niet per se op basis van sekspartners. Ook kinderen van twaalf die nog geen seks hebben gehad, kunnen worden uitgescholden.'' Hoewel er vaak wordt gedacht dat vooral mannen slutshamers zijn, kunnen vrouwen er ook wat van.

Beladen woord

Veel mensen hebben geen problemen met vrouwen die open en vrij zijn in hun seksualiteit, maar kun je het woord 'slet' dan niet beter gewoon omarmen? Hoewel je natuurlijk trots mag zijn op je seksualiteit, lijkt het Milou onmogelijk om 'slet' als iets een positief woord te zien.

''Slet is al zo'n slecht woord, dat kun je niet meer omarmen. Het is veel te beladen.''

Strijd om gelijkheid

De strijd om gelijkheid is volgens Milou nog lang niet voorbij. Hoewel ze zichzelf uitgesproken feminist voelt, denkt ze dat je niet per se zo zichtbaar protest hoeft te voeren om jezelf feminist te noemen.

''Ik kan me bijna niet voorstellen dat mensen dat niet zien. Iedereen is toch voor gelijkaardigheid tussen man en vrouw?''

Ster advertentie
Ster advertentie