FunX

“Ik voelde me een jaar lang Badr Hari”

  1. Newschevron right
  2. “Ik voelde me een jaar lang Badr Hari”
Ze moesten even 'snuffelen' aan elkaar, maar dat heeft er wel toe geleid dat de enige echte biografie van de beruchte bokser Badr Hari nu te lezen is. De bokser gaf sportjournalist Maarten Bax de kans om een kijkje in zijn leven te nemen. "Badr wilde eerst goed kennis maken," vertelde de schrijver vanochtend in Start.


Maarten, die ook boeken over hooligans en de broertjes De Boer schreef, werd door zijn uitgever gevraagd om Mijn Verhaal van Badr te schrijven. Voor hem was het belangrijk dat hij de vechter alles zou moeten kunnen vragen. “Liggen we elkaar wel en hebben we dezelfde ideeën voor het boek. Ik wil je alles kunnen vragen en alles kunnen antwoorden, anders wordt het zo’n half boek.”

Hoewel meerdere mensen het Maarten afraadde om het boek te schrijven, heeft hij doorgezet. “Ik deinsde er helemaal niet voor terug, omdat het Badr z’n verhaal is. Alles wat erin staat komt uit de mond van Badr.” Dat blijkt wel in het hoofdstuk over zijn ex-vriendin Estelle Cruijf. "Hij wilde niks aan het hoofdstuk van Estelle veranderen, want hij is nog steeds verliefd op haar."

"Ik kon Badr wel voor z'n kop slaan"
Het schrijfproces is niet altijd even makkelijk geweest. Er waren een hele hoop frustraties. Eén daarvan was toen Maarten in Marokko was om met Badr bij de praten over het boek. Hij zou 's avonds uiteten gaan met hem en een paar vrienden, maar uren later stond de journalist nog steeds te wachten. “Ondertussen kon ik Badr wel voor z’n kop slaan.”

Donker licht
De voormalig K1 zwaargewichtkampioen heeft een donkere kant die we allemaal kennen. Maar hij heeft ook een lichte kant. Volgens Maarten heeft Badr een hele vrolijke, enthousiaste en relaxte kant. Daarnaast maakt hij altijd tijd vrij voor kinderen en deelt hij makkelijk geld uit. “Het was mijn doel om beide kanten van hem te laten zien.”

Van boek naar film
Nu de biografie de wereld in is, is het misschien tijd voor een volgende stap. Fernando was dan ook benieuwd of er niet stiekem een verfilming aankomt. "Het speelt natuurlijk al een tijdje dat we zoiets gaan maken. We zijn een beetje in de voorbereiding daarvan." Maarten wil eerst zelf goed nadenken over hoe de film neergezet moet worden, voordat hij filmmaatschappijen benadert.




Ster advertentie
Ster advertentie