FunX

Wat zorgt ervoor dat je financiële verleidingen moeilijk kunt weerstaan?

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Wat zorgt ervoor dat je financiële verleidingen moeilijk kunt weerstaan?

Je hebt eindelijk je salaris binnen en het eerste waar je aan denkt, is: tijd voor nieuwe schoenen, nieuwe kleding en gezellige uitjes met vrienden. Dat terwijl je eigenlijk besloten had om zuiniger om te gaan met je geld. Het kan soms ontzettend moeilijk zijn om al die financiële verleidingen te weerstaan. Toegepast psycholoog Jamie vertelt in Jouw Stad Rotterdam aan Chanel wat je koopgedrag beïnvloedt en hoe je financiële verleidingen kunt weerstaan.

Mental Monday met Jamie over financiële verleidingen!

Dopamine

Volgens Jamie zijn er verschillende factoren die ervoor zorgen dat je het niet kan laten om te gaan shoppen, terwijl dat eigenlijk helemaal niet de bedoeling was. "De grootste factor is eigenlijk het beloningssysteem dat zich afspeelt in je hersenen", vertelt Jamie. "Het komt erop neer dat er een gelukshormoon, namelijk dopamine, vrijkomt in je brein. Dat zorgt ervoor dat je je even gelukkig voelt nadat je hebt gewinkeld."

Relatie met geld

Dat gevoel van geluk is echter maar van korte duur, waardoor je binnen de kortste keren weer gaat shoppen om je gelukkig te voelen. Dat heeft niet alleen te maken met de aanmaak van dopamine in je brein, maar ook hoe je met geld hebt leren omgaan, vertelt Jamie. "Het is net als de relatie die sommige mensen met eten hebben. Het zorgt voor een bepaald comfort. Als je bent opgegroeid met het idee dat wanneer je je slecht voelt je moet shoppen om je beter te voelen, dan is de kans groot dat je dat later in je leven zal blijven doen. Je wilt namelijk een vervelend gevoel weg hebben."

Quote

Ga voor jezelf na waar je geluk uit kunt halen zonder dat je je bankrekening leeg hoeft te roven.

Jamie

Praktische tip

Het is dus niet voor iedereen even gemakkelijk om financiële verleidingen te weerstaan, maar als je weet waar het door komt, kun je daar wel verandering in brengen. Jamie geeft daarvoor een praktische tip. "Het is belangrijk om bewust te zijn van het feit dat het iets is wat zich in je hersenen afspeelt. Daarom moet je jezelf afvragen waarom je geld blijft uitgeven. Velen doen het om dat geluksgevoel te krijgen, maar ga voor jezelf na waar je nog meer geluk uit kunt halen zonder dat je je bankrekening leeg hoeft te roven."

Week van het Geld

Van 27 t/m 31 maart is het de Week van het Geld, een initiatief van het platform Wijzer in geldzaken. In deze week worden jongeren gestimuleerd om zich bezig te houden met alles dat met geld te maken heeft om zo hun financiële vaardigheden te ontwikkelen. Op 31 maart organiseert FunX in TivoliVredenburg in Utrecht 'Op Je Money', een event waar samen met verschillende influencers en deskundigen zonder schaamte wordt gepraat over geld en verleiding. Meld je daarvoor gratis aan.

Ook bij FunX lees en hoor je de hele week verhalen over de financiële situatie van jongeren. Hier kun je alles teruglezen.

Ster advertentie
Ster advertentie