Naar homepage
FunX

Arts Sulayman (26) heeft twee handen: één voor zichzelf en één om anderen mee te helpen

  1. Newschevron right
  2. Arts Sulayman (26) heeft twee handen: één voor zichzelf en één om anderen mee te helpen

Sulayman El Mathari kan en mag tegenwoordig in ziekenhuizen doen waar hij altijd al van heeft gedroomd: mensen beter maken! Hij studeerde onlangs af als arts en vertelde FunX-reporter Laila dat zijn opa en een buurmeisje uit Marokko hem inspireerden tot het volgen van dit pad.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Anderen helpen

"Mijn opa inspireerde mij om van helemaal niets een prachtig leven op te bouwen voor zichzelf en voor anderen", vertelt Sulayman voor de camera's van FunX. "Waar hij zijn geluk aan te danken heeft is het helpen en het iets betekenen voor andere mensen. Uit diezelfde bron ben ik mijn geluk gaan putten."

Huiswerkbegeleiding

Sulayman is onlangs afgestudeerd als arts, maar tijdens die studie heeft hij ook niet stilgezeten. Naast een opleiding tot arts is hij ook een huiswerkbegeleidingsproject gestart waarmee wekelijks zo'n 50 jongeren worden geholpen. Een aantal van de jongeren die hij in de beginjaren les gaf, geven nu les bij zijn project.

Overleden aan diabetes

Een droevige gebeurtenis zorgde ervoor dat Sulayman ooit besloot om arts te worden. Hij ging als kind vaak met zijn ouders op vakantie naar Marokko. Hij zag hoe aandoeningen die we in Nederland als onschuldig beschouwen, daar tot de dood konden leiden. "Een goed voorbeeld is mijn buurmeisje daar, die had diabetes. Zij kwam zonder medicatie te zitten. Haar vader klopte halsoverkop aan bij artsen om aan medicijnen te komen." Volgens Sulayman had de vader van het meisje op een gegeven moment zoveel geld geleend, dat het een keer ophield. "Hij heeft moeten aanschouwen hoe zijn dochter het loodje heeft gelegd. Ik heb sindsdien altijd het idee gehad, als ik dokter word en iemand komt zo in paniek bij mij, dan help ik 'm."

Vastberadenheid

Voor Sulayman was het dus al snel duidelijk wat hij wilde: arts worden, maar de reis er naartoe was niet zonder slag of stoot. Hij stotterde en kreeg daarom in zijn omgeving te horen dat hij misschien ook aan een plan b moest denken. Sulayman weigerde te accepteren dat hij geen dokter kon worden omdat hij stotterde. "Mijn vastberadenheid was mijn houvast. Als ik iets wil, dan kom ik er wel."

Het moeilijke pad

Het gestotter was niet de enige drempel waar Sulayman overheen moest. "Vlak na de middelbare school gaf ik mij op voor de opleiding geneeskunde. Ik werd uitgeloot en mijn hele toekomst viel in duigen. Toen heb ik veel steun van mijn familie gehad. Van mijn vader, moeder en opa." Ondanks de grote tegenslag bleef hij strijden voor zijn plek en bereikte hij uiteindelijk via een moeilijker en zwaarder pad toch zijn doel: arts worden.

Hoogleraar

Sulayman studeerde onlangs af als arts en heeft nu een contract getekend om aan de slag te gaan bij de afdeling hartchirurgie. Voor hem ligt daar ook zijn toekomst ligt: "Ik hoop als arts veel te leren en in opleiding te kunnen als hartchirurg." Uiteindelijk wil Sulayman hoogleraar worden. Hetgeen wat hem drijft, zijn die twee handen waar de meesten het mee moeten doen: "Weet dat je twee handen hebt. Een voor jezelf en een voor een ander. Heel cliché, maar wel de waarheid."

CLOSE-UP

Het verhaal van Sulayman maakt onderdeel uit van FunX Close-Up. Daarin zijn we benieuwd naar het onvergetelijke, inspirerende, ontroerende of onvoorstelbare verhaal dat jou heeft gemaakt tot wie je nu bent. Wil jij je verhaal ook delen? Laat het ons weten via onderstaand formulier.

{rsform 77}
Ster advertentie
Ster advertentie