Naar homepage
FunX

MohamedsMening & Dahir maken vuist tegen groep racistische moslims op Clubhouse

foto: Unsplash/Instagram @mohamedsmeningfoto: Unsplash/Instagram @mohamedsmening
  1. Newschevron right
  2. MohamedsMening & Dahir maken vuist tegen groep racistische moslims op Clubhouse

Er is flink wat ophef ontstaan nadat op de app Clubhouse door een aantal jonge moslims verschillende racistische opmerkingen en grappen werden gemaakt over mensen van kleur. Mohamed Abdulahi - ook wel bekend als @mohamedsmening - en Dahir reageren in Turn Up! op de commotie en de pijn die dit bij hen veroorzaakte.

Racistische opmerkingen in Clubhouse-groep

Eén van de racistische grappen in de groep ging over Mohamed. Aan Giorgio vertelt hij teleurgesteld te zijn in deze mensen. "Heel simpel: het zijn mijn broertjes. Het zijn mensen met wie ik in de moskee had moeten zitten. Dat kwetst je, want je denkt: oh, dit is dus hoe je echt over mij denkt."

'Structureel werden donkere kinderen uitgescholden'

Toch gaat het Mohamed niet per se om hemzelf, maar vooral de anderen in de groep die belachelijk werden gemaakt. "Structureel werden er donkere kinderen in die room omhoog gehaald en helemaal uitgescholden." Hij vindt het belangrijk om een vuist te maken tegen dit soort racistische bagger en het op te nemen voor de mensen die belachelijk gemaakt werden.

Veel reacties vanuit moslimgemeenschap

Mohamed besloot een video te posten over het voorval en bracht daar veel mee teweeg in de Nederlandse moslimgemeenschap. "Daar ben ik heel blij mee. Laat het duidelijk zijn: het is een probleem, maar het is op te lossen. Je ziet dat heel veel van die kids met elkaar in de klas op te groeien. Cultuur begint iets moois te worden wat een extraatje is, maar niet iets wat je definieert."

Mohamed werd gekwetst door racistische uitspraken en opent gesprek hierover

'Moeten elkaar steunen'

Ook de 25-jarige Dahir kreeg de racistische opmerkingen uit de groep mee en voelde zich gekwetst. Zelf is hij islamitisch en van Somalische afkomst en helaas zijn zulk soort opmerkingen voor hem herkenbaar. Hij hoopt dat dit soort jongeren zich realiseren dat ze meer gemeen hebben met mensen zoals hij dan dat ze verschillen van elkaar. "Je zou op elkaar moeten kunnen rekenen als community. Als hij discriminatie ervaart op basis van zijn geloofsovertuiging, dan schaadt mij dat net zoveel. Maar in plaats van elkaar te steunen, doe je er een schepje bovenop door te discrimineren op huidskleur."

Meer verbroedering, minder verdeeldheid

Dahir hoopt dan ook dat mensen hun fouten erkennen en zich voortaan focussen op verbroedering, in plaats van verdeeldheid. "Waarom zou je iemand iets aan doen waar je zelf ook gekwetst door zou raken?"

Dahir (25): "Waarom zou jij iemand iets aan doen wat jou ook kan kwetsen?"

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie