FunX

Charlotte krijgt na 1047 dagen wachten eindelijk psychische hulp

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Charlotte krijgt na 1047 dagen wachten eindelijk psychische hulp

Charlotte Bouwman (27) heeft bijna drie jaar gewacht op passende psychische hulp voor haar complexe stoornis. Dagenlang zat ze in de hal van het ministerie van Volksgezondheid om aandacht te vragen voor de lange wachtlijsten binnen de ggz. Nu is ze eindelijk uitgenodigd voor een intakegesprek en in september begint ze met een behandeling. In Turn Up! vertelde ze aan Youssef en Vanessa hoe ze zich hierbij voelt en waarom actie voeren nog steeds nodig is.

1047 dagen

Charlotte heeft 1047 dagen gewacht en dat was heftig. Ze kampt namelijk al jaren met suïcidale gedachten. "Een behandeling en ziek zijn is al best wel zwaar, maar nu kon ik er ook echt niks aan doen. Het ging eigenlijk steeds slechter, omdat het steeds duidelijker werd dat ik zo lang moest wachten. Ik kon ook niet meer werken en op een gegeven moment denk je: komt het ooit nog wel goed?" Begin dit jaar vertelde ze meer over die periode in de TopiX-podcast.

Opgelucht, maar nog niet zeker

Nu Charlotte te horen heeft gekregen dat ze behandeld gaat worden, is ze enorm opgelucht. Toch houdt ze er alsnog rekening mee dat het niet door kan gaan. Dat was namelijk eerder ook het geval, zo vertelde ze eerder dit jaar bij Turn Up!. Het centrum waar ze toen net begonnen was met een behandeling werd na twee maanden opgeheven omdat de specialistische hulp erg duur is.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

90.000 wachtenden

Charlotte is niet de enige die met lange wachtlijsten te maken krijgt. Op haar website schrijft ze dat er 90.000 mensen wachten op hulp van de ggz. Dat motiveerde haar om actie te gaan voeren en het ministerie van Volksgezondheid op te roepen om het systeem te veranderen. "Ik krijg nog steeds bijna iedere dag berichten van mensen die in een zelfde soort situatie zitten. Dat heeft me wel echt geholpen. Ik heb dan wel echt kutdingen meegemaakt, maar dat was dan in ieder geval niet voor niks, omdat anderen er hoop uit putten."

Manifest

Charlotte stelde begin dit jaar samen met Lijm de Zorg een manifest op met daarin verschillende punten voor een betere Jeugdzorg en ggz. Eén daarvan is nu in ieder geval opgevolgd: een helpdesk waar mensen terecht kunnen voordat hun behandeling begint. Als je helemaal bent vastgelopen in het zorgsysteem, kun je mailen naar het ministerie. "Zij kunnen ook niet toveren, dus ze kunnen geen behandeling geven die er niet is, maar ze weten er wel veel meer van. Ze hebben al mensen concreet geholpen aan bijvoorbeeld een nieuwe woonplek." In de crisiszorg is daarentegen nog niks veranderd, vertelt Charlotte. "Dat wordt ook nog niet echt erkend door het ministerie, dat daar zo'n groot probleem is."

113

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via 113.nl, bel 113 of bel gratis 0800-0113.

Ster advertentie
Ster advertentie