FunX

Nathalie (22) werd gedrogeerd via 'needle spiking': "Ik had niks door"

foto: YouTube: NOS Stories
  1. Newschevron right
  2. Nathalie (22) werd gedrogeerd via 'needle spiking': "Ik had niks door"

We kennen allemaal de verhalen van mensen die gedrogeerd zijn via drugs in hun drankje, maar heb je wel eens gehoord dat iemand gedrogeerd is tijdens het uitgaan via een injectie in de been of arm? Deze vorm van drogeren wordt 'needle spiking' genoemd. Daarvan zijn in het afgelopen jaar honderden meldingen gemaakt in het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast zijn in België en Frankrijk tientallen meldingen gemaakt in de afgelopen tijd en inmiddels is de eerste melding in Nederland ook een feit. Nina werkte mee aan een video van NOS Stories over dit fenomeen en vertelt in gesprek met Sander over de ervaringen van Nathalie, die slachtoffer werd van 'needle spiking'.

Nina van NOS Stories over 'Needle Spiking'

Needle spiking

In de video vertelt de 22-jarige Nathalie hoe ze erachter kwam dat ze slachtoffer is geworden van 'needle spiking'. "Ik ging met mijn vriendinnen naar een kroeg in Amsterdam. Nadat ik twee mixdrankjes had gedronken, begon ik me niet zo lekker te voelen." Ze ging die avond naar het ziekenhuis, waarbij de artsen de indruk kregen dat ze gedrogeerd was.

Maar op dat moment dacht niemand er nog aan dat ze gedrogeerd zou zijn met een injectienaald. Een aantal dagen later zag een teamgenoot tijdens het volleyballen een vreemde plek op haar been. "De huisarts vertelde me toen dat de kans heel groot is dat die plek veroorzaakt is door een injectienaald."

Mysterie

De grote vraag is hoe het kan dat je niet voelt dat je met een naald geprikt wordt. Ook in Engeland, waar volgens Nina al meer dan 1300 meldingen gedaan zijn van 'needle spiking', hebben onderzoekers nog geen antwoord gevonden op die vraag. "Zij hebben een halfjaar lang onderzoek gedaan en begrijpen er niks van."

"Ze concludeerden dat als je iemand met GHB wil drogeren via een naald, je een dikke naald moet gebruiken en minimaal dertig seconden moet 'spuiten'." Dat kun je volgens de onderzoekers niet onopgemerkt doen. "Zij staan dus echt voor een raadsel en vragen zich af: wat is het doel van het injecteren en hoe gaan de daders te werk?"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bewijzen

Verder is het achteraf ook lastig te bewijzen dat je gedrogeerd bent via een naald. Dat maakt het ook moeilijk om te registreren hoe vaak het fenomeen daadwerkelijk voor komt. "Op het moment dat iemand die vermoedelijk gedrogeerd is in het ziekenhuis komt, doen de artsen geen bloed- of urinetest. De mensen daar zijn erop gefocust om patiënten beter te maken, niet om te testen of men gedrogeerd is."

Vaak komen slachtoffers na een aantal dagen zelf tot het besef dat ze gedrogeerd zijn. "Maar dan is het al te laat. GHB is bijvoorbeeld binnen een halve dag al uit je urine. Daarom is er in heel veel gevallen nooit bewijs gevonden, wat het moeilijk maakt om inzicht te krijgen in de daadwerkelijke grootte van dit bijzondere fenomeen."

Standaard testen

Volgens Nina willen heel veel instanties dat er verandering komt in de manier waarop ziekenhuizen en politie omgaan met drogeercases. "Vandaag heeft een raadslid in Amsterdam vragen gesteld over waarom ziekenhuizen niet altijd standaard een bloed- of urinetest afnemen bij het vermoeden van drogeren. Verder zei hij dat het makkelijker moet worden om aangifte te doen bij de politie, zonder het hebben van bewijs in de vorm van een bloed- of urinetest, zodat je toch nog enige vorm van registratie hebt."

Het is de vraag in hoeverre dat haalbaar is, maar er zal hoe dan ook wat moeten veranderen om 'needle spiking' onder controle te houden. Om die reden is het ook goed dat er aandacht aan wordt besteed, zodat mensen er bewust van kunnen zijn tijdens het uitgaan. De video van NOS Stories, waarin Nathalie vertelt over haar ervaringen, is hieronder te bekijken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie