Donna zingt over Congolese Independence Day: "Weer een dag met ketens vast"
- News
- Donna zingt over Congolese Independence Day: "Weer een dag met ketens vast"
Vandaag is het Congolese Independence Day en op deze dag wordt elk jaar het moment gemarkeerd dat de Democratische Republiek Congo in 1960 onafhankelijk werd van België. Desondanks verkeren mensen in Congo nog steeds in een humanitaire crisis en zijn zij nog altijd niet vrij. Daarom brengt FunX-dj en zangeres Donna Senders een muzikaal eerbetoon aan Congo Independence Day. Met een nummer dat de kracht, pijn en trots van haar roots laat klinken, viert ze niet alleen de vrijheid van 30 juni 1960, maar ook de strijd van de generaties vóór haar en van iedereen die deze strijd tot de dag van vandaag nog voert.
Donna Senders schrijft een nummer over Congolese Independence Day
Op Instagram brengt Donna een eerbetoon aan Congo Independence Day door een krachtig nummer te zingen en trots kleding te dragen met de Congolese vlag. Ze zingt dat Congolezen niet echt vrij zijn en elke dag te maken krijgen met onmenselijke situaties. Daarbij schrijft ze: "Congolese Independence Day is eigenlijk niet echt een feestdag, maar een dag voor reflectie. Want hoe kunnen we een dag van vrijheid vieren als er nog elke dag mensen lijden in Congo?" Om deze reden heeft Donna ervoor gekozen om geen vierende post met haar volgers te delen, maar een nummer. "Ik hoop op een nieuwe datum, waar het land wel echt vrij is. Ik blijf hopen dat die datum er komt", aldus de zangeres.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Wat is er aan de hand in Congo?
Op 27 juni 2025 hebben Democratische Republiek Congo en Rwanda een vredesakkoord getekend in Washington, met hulp van de VS. Ze spraken af dat Rwandese troepen zich zouden terugtrekken en dat er samengewerkt zou worden aan veiligheid en economie in de regio. Ook zouden gewapende groepen worden geïntegreerd. Dat klinkt als goed nieuws, maar de honderden rebellenbewegingen, waaronder M23, zaten niet aan tafel toen het akkoord werd getekend. Daardoor is het nog maar de vraag of het vredesakkoord ook daadwerkelijk iets zal veranderen.
Ondertussen gaat het brute geweld, waar onschuldige burgers mee te maken krijgen, gewoon door. M23 heeft eind juni weer nieuwe gebieden veroverd, zoals dorpen in Walungu, Masisi en Rutshuru. In steden als Goma is de situatie extreem heftig: mensen worden gekidnapt, vermoord of gedwongen om zwaar werk te doen voor de rebellen.
Organisaties zoals Human Rights Watch en de VN slaan al langer alarm en melden gruwelijke mensenrechtenschendingen: van verkrachtingen en deportaties tot het in brand steken van complete dorpen. De humanitaire crisis wordt steeds erger. Zo hebben ongeveer 25 miljoen mensen dringend hulp nodig en leven miljoenen mensen in overvolle kampen zonder voldoende water, eten of medische zorg. Daarnaast zijn er nog steeds vredesgesprekken gaande, bijvoorbeeld in Doha, maar het vertrouwen is laag. Veel beloftes zoals het terugtrekken van troepen zijn nog niet waargemaakt.